Waarom in problemen denken als er oplossingen te vinden zijn?

Weblogbericht | 12-12-2013

Geschreven door Jos Schellaars.

Deze gedachte was de inspiratiebron voor het organiseren van een hackathon in het kader van Mensenrechtendag. Van 6-8 december jl. waren op initiatief van de Nederlandse ambassade diplomaten, studenten, vertegenwoordigers van NGOs en hackers bij elkaar in Tallinn.

Estland, bekend als geboorteplaats van Kazaa, Skype en andere innovatieve start-ups en waar in april 2014 de volgende Freedom Online Coalition Conference zal plaatsvinden leek een ideale locatie om een ‘DiploHack’ te organiseren, met als thema internetvrijheid.

De hackathon was een intensief proces waarin lokale en internationale NGO’s hun problemen voorlegden aan kleine teams. Dit leverde opvallende resultaten op: vanuit totaal verschillende perspectieven werd naar de uitdagingen gekeken om tot een technische oplossing te komen.

Deze kleine teams, met een gemengde achtergrond, gingen er vervolgens een weekend lang mee aan de slag om de resultaten op zondagmiddag te presenteren aan het grote publiek. Op zondag vond ook een paneldiscussie plaats waarin naast een aantal vooraanstaande Esten ook (voormalige) activisten uit Scandinavië en een Nederlandse diplomaat deelnamen. Vanwege het die dag bekend geworden afluisterschandaal van Zweden in de Baltische Staten ging een deel van de discussie daarover.

Winnaar van de hackathon was een applicatie, ontworpen voor de NGO Transparency Estonia die connecties en netwerken van organisaties, zoals partijlidmaatschap en aandeelhouderschap in bedrijven door bestuurders, helder in beeld brengt. Zowel de jury als het publiek koos voor dit project vanwege zijn publieke functie en vernieuwend karakter. Goede tweede werd het idee van de NGO 451.ee om een platform te creëren waarmee ongewenste foto’s eenvoudig van het internet verwijderd kunnen worden.

Kort samengevat was het een ontzettend leuk project om bij betrokken te zijn, want het geeft aan dat iedereen, met zijn eigen expertise, bij kan dragen aan een betere wereld. Een weekend kan het verschil maken, dat is wel inspirerend!

Bekijk ook het videoverslag van de DiploHack.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: