Over AIDS, residenties en betaalde seks

Weblogbericht | 03-12-2013

Geschreven door Pieter Jan Kleiweg.

Zondag 1 december was wereld AIDS-dag. De HIV/aids epidemie is in Senegal minder ingrijpend dan elders op het Afrikaanse continent. 0,7% van de bevolking is besmet; dit is vergelijkbaar met de Verenigde Staten. Vergelijk: in Zuid-Afrika is het besmettingspercentage ruim 17%.

Laborante op de Residentie, achter haar de voorlichtingsbijeenkomst (foto @Leonie Broekstra)

Maar onder risicogroepen (homoseksuelen; prostituees) is het percentage seropositieven in Senegal alarmerend hoog.

Senegalese homoseksuelen zijn bijzonder kwetsbaar. Homoseksuele handelingen (“tegennatuurlijke handelingen”) zijn strafbaar in Senegal. Homoseksuele mannen in Senegal laten zich daarom onvoldoende testen.

Wij besloten aandacht te geven aan deze groep. Op verzoek van een underground homo-organisatie en een gezondheidscentrum met een aantal verlichte artsen en verpleegkundigen organiseerde de Ambassade een testdag op 1 december. Op de Residentie. Niet stiekem: de Senegalese overheid moedigt juist HIV-testen aan. Maar wel een veilige, ommuurde, plek.


Aankondiging op de muur van de Residentie

De Residentie (gebouwd door architect Carel Weeber; ook bekend van de ‘zwarte Madonna’ in Den Haag) leende zich hier uitstekend voor. De zitkamer werd een voorlichtingsruimte; in de eetkamer werden de testen uitgevoerd en het bloed geanalyseerd; de tuin was de wachtkamer.

Meer dan 100 personen hebben zich zondag laten testen. Jonge homoseksuele mannen tussen de 18 en de 30. Studenten, professionals, analfabete werklui, mannelijke prostituees.
De meeste bleven de hele dag. En niet enkel omdat het laboratorium een paar uur nodig had om de bloedmonsters te analyseren. De veilige omgeving bood de meeste mannen de kans om openlijk, en met elkaar, te spreken. Testdag werd een netwerkbijeenkomst.      
  
En velen kregen zondag slecht nieuws. Meer dan 30% van de geteste personen was seropositief. Velen hoorden dat voor het eerst. Er was psychologische hulp voor zij die dat wensten. Anderen wilden meteen naar huis.

Wij spraken de hele dag met onze gasten en hoorden aangrijpende levensverhalen. De meeste mannen zeggen dat ze gewoon zullen trouwen. Omdat hun families niet mogen weten dat ze homo zijn. De mannen weten precies hoe HIV zich verspreidt. Maar de verleiding is groot: voor CFA 15.000,- (€ 20,-) zijn de meesten bereid onbeschermde seks te hebben.

Hoe nu verder met deze groep? Er zijn hier betaalbare AIDS-remmers beschikbaar. Maar dan moeten de mannen wel op tijd hun dosis gebruiken. En daar wringt de schoen. Zij zijn zeer mobiel, en moeten vaak (gedwongen) verhuizen. Hulpverleners raken regelmatig patiënten kwijt. Maatschappelijke stigmatisering eist zijn tol.

Voor de verstotenen van Senegal was het een bijzondere zondag. Ook voor ons.

Meer blogs van Pieter Jan Kleiweg:

Over bloggers, twitter en democratisering van het nieuws

Over hengsten en pythons

Over de donkere kant van het witte strand

Over slavernij, borsten en boekverbrandingen

Over een slachting in een stadion en verkiezingen

 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: