Een ‘Europese’ verkiezing in de Kaukasus

Weblogbericht | 04-11-2013

Geschreven door Hans Horbach.

Het fundamentele recht om je regering via vrije verkiezingen te veranderen is in lang niet elk land verzekerd. Nederland probeert daarom overal ter wereld het eerlijke verloop van verkiezingen te stimuleren.

Georgiërs vieren de uitslag op het Vrijheidsplein in Tbilisi. Bron: Onnik Krikorian Photography

Makkelijker gezegd dan gedaan. Wereldwijd hebben voorvechters van democratie het moeilijk. De Britse Economist sprak in 2012 zelfs van een ‘stilstand’. Democratisering is bijna altijd een ingewikkeld en langdurig proces. Meestal gaat het gepaard met veel horten en stoten. Dat zien we in landen als Egypte, Tunesië, Afghanistan en Irak, maar ook in minder bekende voorbeelden als Madagaskar, of Burundi.

Georgië trekt zich van deze trend weinig aan. In de afgelopen twee jaar heeft dit land zich ontwikkeld tot een voorbeeld van hoe het wel moet. Tien jaar geleden schreef de Verenigde Staten in zijn mensenrechtenrapportage nog dat het recht op vrije verkiezingen in Georgië niet was verzekerd. Ook in 2008 was er ondanks een hoop verbeteringen nog een hoop aan te merken op het verkiezingsproces. Tijdens de presidentiele verkiezingen deze maand was er van deze kritiek weinig over. Volgens een waarneemster van de Parlementaire Assemblee van de NAVO: “Essentially, what we observed yesterday was a European election

Kunnen we iets leren van Georgië? Ik denk van wel. Ten eerste laat Georgië duidelijk zien wat voor belangrijke rol het maatschappelijk middenveld kan spelen. Georgië beschikt over een gezonde groep onafhankelijke, professionele ngo’s die het verkiezingsproces controleren. Door de jaren heen heeft Nederland het merendeel van deze lokale organisaties actief ondersteund. Met de capaciteit die zij hierdoor hebben opgebouwd hebben zij de ruimte voor manipulatie en bedrog aantoonbaar verkleind.

Een andere belangrijke factor is een regering die zich iets aantrekt van het oordeel van internationale waarnemers. Georgië heeft een ambitieuze internationale agenda en luistert aandachtig naar wat ambassades en organisaties als de EU en NAVO te zeggen hebben. Dit jaar heeft mijn Ambassade wederom de verkiezingen waargenomen met collega’s van de Britse en Amerikaanse ambassades. In totaal waren er meer dan 80 waarnemers op de been, verspreid over heel Georgië. Het gevolg: nog geen dag na de uitslag worden wij met zijn drieën uitgenodigd voor een ontmoeting met de winnende kandidaat Giorgi Margvelashvili.

Met mijn Amerikaanse en Britse collega’s staan we de Georgische pers te woord op verkiezingsdag

Hebben de Nederlandse inspanningen direct bijgedragen aan deze overwinning voor de democratie? Lastig te zeggen. Uiteindelijk zijn het vooral de Georgiërs zelf die de duidelijke keuze voor verandering hebben gemaakt. Maar onze acties tellen wel degelijk. Door de juiste signalen af te geven kunnen we in een klein maar ambitieus land als Georgië het proces al snel een duwtje in de juiste richting geven.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: