“Europa gekwetst, maar god behaagd!”

Weblogbericht | 01-10-2013

Geschreven door Hans Horbach.

Door middel van trilaterale samenwerking proberen we te laten zien dat LHBT-rechten niet alleen een Westers stokpaardje zijn. Een moeilijke boodschap in traditionele landen als Georgië.

17 mei 2013, Tbilisi. Orthodoxe priesters begeleiden 20,000 betogers om de IDAHO manifestatie te verjagen. Deze foto komt van een sociaal netwerk. In het Georgische geschreven: “Vandaag hebben we Europa gekwetst! Maar wel God behaagd!”

Traditionele waarden botsen hier met enige regelmaat met invloeden van buitenaf. Twee weken geleden schreef ik op dit blog over een minaret die door de Georgische autoriteiten was verwijderd. De Georgisch-orthodoxe kerk speelde hierin niet een onbelangrijke rol. Ook op het gebied van LHBT-rechten steekt de kerk zijn mening niet onder stoelen of banken.

Op 17 mei dit jaar leidden tientallen Orthodoxe priesters tijdens de anti-homofobiedag IDAHO 20,000 gelovigen om een kleinschalige, homo-vriendelijke manifestatie met bruut geweld uiteen te breken. Mijn voorganger Pieter Langenberg was onderweg naar de IDAHO manifestatie en bevond zich zelfs tussen het geweld.


17 mei 2013, Tbilisi. De Nederlandse Ambassade-auto te midden van de anti-LHBT protesten. Bron: netgazeti.ge

Onze Ambassade speelt al jaren een voortrekkersrol op het gebied van LHBT-rechten in Georgië. Hierdoor weten de “strijders voor traditionele waarden” (zoals homofoben zichzelf vaak noemen) ons inmiddels goed te vinden. Ze noemen LHBT-rechten een Europees verschijnsel te noemen en verzetten zich sterk tegen deze “Europese perversie”.

Twee maanden geleden stelde mijn Braziliaanse collega voor om Braziliaanse LHBT activisten naar Georgië te brengen. Net als wij wilde de Braziliaanse ambassade de getraumatiseerde Georgische LHBT gemeenschap een hart onder de riem steken. Ook UNDP sloot zich aan. Een uitgelezen kans om aan te tonen dat men zich ook buiten Europa inzet voor LHBT-rechten. In het kader van trilaterale samenwerking nodigden wij Boris Dittrich, Advocacy Director voor het LHBT programma van Human Rights Watch, uit voor een bezoek aan Tbilisi.


Met Boris Dittrich (in het midden) en de Braziliaanse ambassadeur (links) op een LHBT receptie in de Braziliaanse residentie.

Met zijn drieën bleek het makkelijker om bewindslieden en parlementariërs te strikken voor een gesprek over LHBT-rechten. Bijkomend voordeel: deze keer was onze Ambassade geen doelwit van homofobie.

Onze gesprekpartners waren het er allemaal mee eens dat er geen plaats voor LHBT discriminatie moet zijn in de Georgische samenleving. De autoriteiten hebben een duidelijk signaal gekregen dat niet alleen Nederland of Europa, maar de hele internationale gemeenschap verwacht dat Georgië universele mensenrechten respecteert. In hoeverre de anti-discriminatie beloften van de Georgische politici werkelijkheid worden valt nog te bezien – in vrijwel geen enkel gesprek ontbrak een verwijzing naar de invloed van de machtige Orthodoxe kerk op dit thema.

Bois Dittrich is van plan om terug te komen. We hopen dit weer te kunnen combineren met een bezoek van bijvoorbeeld Amerikaanse of Zuid-Afrikaanse LHBT-activisten.

Meer blogs over LHBT:
Van rookbommen naar regenboogvlaggen (Kroatië)
Homoseksualiteit in Rwanda: onwennig maar niet illegaal
Over hengsten en Pythons (Senegal)

Meer blogs:
Over een slachting in een stadion en verkiezingen (Guinee)
De last van het verleden: Afghaanse 'dodenlijsten' (Kaboel)
Minaretten weggehaald door douane in Georgië (Tbilisi)

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: