Opening van de 68e AVVN – De Nederlandse Netwerk Week

Weblogbericht | 24-09-2013

Geschreven door Huib Mijnarends.

Als student heb ik een paar jaar voor een party service-bedrijf gewerkt. Als opbouwer, glazenwasser -en droger en afbouwer. Lange dagen en nog langere nachten.

De opdrachtgever was alleen geïnteresseerd in het welzijn van zijn gasten. Hoe kon hem of haar minder schelen. Logisch. Alles werd dan ook uit de kast gehaald om het drink -en eetgelag in goede banen te leiden. Dat leidde tot lachende gezichten voor, en rood aangelopen, en zwetende gezichten achter de schermen. Andersom kwam trouwens ook wel eens voor.  

De opening van de Algemene Vergadering van de VN kent veel overeenkomsten. Benoemde en zelfbenoemde leiders van de vrije en niet-vrije wereld doen dan een week lang New York aan. Om hun visie te geven op de hedendaagse problematiek. Soms ook om oplossingen aan te dragen. Dat leidt tot topdrukte, afgezette straten en stevig opgevoerde veiligheidsmaatregelen. En dat maal twee als de Amerikaanse President verschijnt. Niet vreemd dus dat de gemiddelde New Yorker de VN liever arm dan rijk is.

De voorbereidingen voor deze ene week in september beginnen al maanden daarvoor. Dat is bij ons niet anders. Speciaal opgezette programmateams aan beide kanten van de plas zijn regelmatig in contact over het hoe, wat en waar. Eerste vraag die beantwoordt moet worden is wie het Koninkrijk vertegenwoordig. Daar zijn verschillende smaken en combinaties voor te bedenken. Dit jaar zullen het Koningin Maxima, Minister Timmermans, Minister Ploumen en Premier Asjes van Curaçao zijn die New York zullen aandoen. Een hele eer om hen allen te mogen ontvangen. En een hele tour om al die programma's perfect op elkaar te laten aansluiten.

Een hoop gestress en gesteun dus aan beide kanten van de oceaan. Maar toch lukt het altijd weer. Niet alleen om alle afspraken op -en vast te zetten, maar ook om alle evenementen die Nederland deze week organiseert opgetuigd te krijgen. Evenementen die zijn bedoeld om Nederlandse prioriteiten onder de aandacht te brengen. En welk toneel leent zich daar beter voor dan die van de VN in New York? Dit jaar speciale Nederlandse aandacht voor kindhuwelijken, bescherming van LHBT, het belang van water en de noodzaak van vreedzame geschillenbeslechting. Ga er maar aan staan.

Een half jaar intensief werken voor een week in de lime lights....is het dat waard? Zullen sommige zich misschien afvragen. En nu ik dit met hele kleine, moeie oogjes schrijf, moet je me die vraag misschien nu ook niet stellen. Maar. Maar, het antwoord is toch volmondig ja. Een week lang de belangrijkste vertegenwoordigers van alle landen ter wereld bij elkaar op enkele meters Manhattan. De droom van elke netwerk-fetisjist; de droom van elke politicus. De droom ook van iedereen die aan serieuze branding wil doen. Niveau en omvang van de delegatie + omvang en inhoud van door Nederland georganiseerde events zullen ongetwijfeld zorgen voor lachende gezichten; voor en achter de schermen.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: