“Vroeg of laat moeten we het er over hebben of we minaretten in ons land willen”

Weblogbericht | 12-09-2013

Geschreven door Hans Horbach.

Met deze uitspraak laat de Georgische Minister van Justitie Tea Tsulukiani zien dat de vrijheid van religie in Georgië net zo gevoelig ligt als in veel andere landen.

Verwijdering van de minaret in Chela, Georgië. Bron: Samkhretis Karibche (sknews.ge)

Hoewel ik nog maar 2 weken geleden ben begonnen als ambassadeur in Georgië ben ik hier al snel bewust van geraakt.

Als een van de eerste volken die zich tot het christendom bekeerden, voelen Georgiërs zich historisch erg verbonden aan de Georgisch-orthodoxe kerk. Toch heeft de gemiddelde Georgiër absoluut geen probleem met de aanwezigheid van religieuze minderheden, zoals 6.5% sjiitische Azerbeidzjanen of 5.7% christelijke Armenen. Helaas is het begrip voor etnisch Georgische moslims niet altijd even groot.

Op maandag verwijderden de Georgische autoriteiten een minaret van een moskee in het kleine dorpje Chela. Volgens de overheid, omdat er fouten zijn gemaakt bij de import van de bouwmaterialen van de minaret. Volgens veel Georgische moslims, omdat de overheid zwicht voor de druk van de christelijk-orthodoxe meerderheid in Georgië.

Volgens de Georgische Ombudsman was het politieoptreden tijdens de verwijdering “incorrect”. ‘s Ochtends vroeg werd de moskee in zeer klein dorpje Chela hermetisch afgesloten met behulp van een helikopter en 200 zwaarbewapende agenten. Ongeveer 20 protesterende mensen werden gearresteerd en veel mensen klaagden over de zeer ruwe behandeling door de agenten.

Sinds de laatste verkiezingen in oktober 2012 klagen Georgische moslims steeds vaker dat zij gehinderd worden in de uitoefening van hun geloof. Zo werd hen in de afgelopen maanden een aantal keer door boze christelijke Georgiërs de toegang tot hun gebedshuizen ontzegd.

Orthodox-christelijke kerk in Stepantsminda, Georgië

Gezien deze zorgwekkende berichten heb ik de kwestie samen met een aantal collega’s van de EU, VS en Raad van Europa aangekaart bij de Georgische overheid. Georgië doet hard zijn best om de banden met het westen zoveel mogelijk te versterken. Er wordt daarom meestal goed geluisterd naar wat landen als Nederland te zeggen hebben. Inmiddels is de situatie behoorlijk gekalmeerd: alle gearresteerden zijn weer op vrije voeten en de minaret wordt volgens de Georgische autoriteiten zo snel mogelijk teruggeplaatst.

Nederland hecht wereldwijd grote waarde aan de vrijheid van godsdienst. De ambassade in Tbilisi is al langere tijd actief op het onderwerp. In mei dit jaar organiseerden we hierover een regionale conferentie met de VN Speciaal Rapporteur voor Religieuze Vrijheid. Niet alleen omdat het als grondrecht is opgenomen in het eerste artikel van onze grondwet. Meer religieuze tolerantie vermindert het risico op etnische conflicten en draagt bij aan de vrede en veiligheid overal ter wereld en daarmee, aan een veilig Nederland.

Meer blogs:
Rode lijnen als diplomaat (Genéve)
Over slavernij, borsten en boekverbrandingen (Mauritanië)
Martelingen nog niet verdwenen uit straatbeeld (Brazilië)

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: