Internationale Dag van de Rechten van de Mens: Roemenië & Moldavië

Weblogbericht | 20-12-2017

Geschreven door Ana-Maria Androne.

Elk jaar besteden de Nederlandse ambassade in Boekarest en het ambassadekantoor in Chisinau rond 10 december aandacht aan de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Boekarest
De ambassade Boekarest organiseerde dit jaar een filmvertoning van The Borneo Case (2016); een indringende documentaire over illegale ontbossing in Maleisië. Aangezien dit onderwerp ook in Roemenië actueel is, is ervoor gekozen deze problematiek en de impact van illegale ontbossing op mensenrechten onder de aandacht te brengen.

De film werd mede mogelijk gemaakt door "Movies that matter" en werd verzorgd van Roemeense ondertiteling. De film werd op 11 december getoond in de Elvira Popescu bioscoop van het Franse Instituut in Boekarest. Tot de gasten behoorden o.a. studenten, activisten, media, NGO's en enkele overheidsinstanties.

De film werd ingeleid door Plv.CdP en een korte presentatie door een milieuactivist in Roemenië, dhr. Octavian Berceanu. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met environmental management en meerdere functies bekleed als deskundige op het gebied van illegale ontbossing. Dhr. Berceanu bood een terugblik op het ontstaan van de illegale houtkap in Roemenië ten tijde van het communistische Ceausescu-regime. In die periode waren de veiligheidsdiensten rechtstreeks betrokken bij de illegale houtkap en verkoop aan het buitenland. Hoewel inmiddels wetgeving tegen houtkap is vastgesteld, ontbreekt het in Roemenië aan de naleving daarvan. Illegale houtkap is nog steeds aan de orde van de dag en leidt o.a. tot modderstromen bij slecht weer.

 

Chisinau
Het ambassadekantoor in Chisinau organiseerde in de aanloop naar 10 december een wedstrijd voor middelbare scholieren. Acht scholen uit Chisinau en omgeving zijn gevraagd om op een creatieve manier aandacht te besteden aan mensenrechten. De leukste inzending maakte kans op een optreden van de Nederlandse top DJ Marco V op hun school.

Ondanks de drukke periode voor de kerstvakantie, deden de scholieren enthousiast mee. Tijdens een DJ-workshop voor alle deelnemende scholen in een winkelcentrum in Chisinau, kondigde SG Joke Brandt de winnaar aan. Leerlingen van de winnende school, Liceul Teoretic "Spiru Haret", filmden met verborgen camera’s de reactie van voorbijgangers op straat als ze geconfronteerd werden met pestende leerlingen. Daarom traden Marco V en een Moldavische DJ op vrijdagmiddag 8 december op hun school op.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: