Mensenrechtenhelden op het scherm en lokale helden op het podium

Weblogbericht | 12-12-2017

Geschreven door Judith Hoevenaars.

Op de vooravond van de Internationale dag van de Rechten van de Mens organiseerde de Nederlandse Ambassade in Doha een inspirerende avond met muziek en een filmvertoning samen met het Doha Film Institute in het ‘Museum of Islamic Art’.

Ambassadeur Bahia Tahzib-Lie memoreerde samen met de ca. 150 aanwezigen het belang om mensenrechtenverdedigers te steunen, de slachtoffers van mensenrechtenschendingen te herdenken en dankbaar te zijn voor de universele mensenrechtenstandaarden. Maryam Essa Al Khulaifi, een Qatari filmmaakster, benadrukte mede namens het Doha Film Institute (CEO van het Doha Film Institute zou eigenlijk spreken en was aanwezig doch was haar stem kwijt) het belang van dit mensenrechteninitiatief en de kracht van de Universele Verklaring van de Rechten va de Mens.

De film ‘What Tomorrow Brings’ vertelt het verhaal over de eerste meisjesschool in een klein dorp in Afghanistan en de strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes. Als kijker volg je de mensen die de school tot leven brengen: de kwetsbare scholieren, de moedige docenten en de dappere oprichtster. Elk personage voert een persoonlijke strijd voor een betere toekomst voor zichzelf, haar familie, haar dorp en voor Afghanistan. Het realisme in de film in aangrijpend en een ‘happy ending’ is niet gegarandeerd.

De film heeft een ijzersterke boodschap, zo stelde de Ambassadeur: “Educate a girl. And she will show you there is no limit to what tomorrow brings.” Daarbij complimenteerde ze de vrouwelijke rolmodellen in Qatar en de mannen die hen ondersteunen. De positie van vrouwen in de Qatari samenleving is in korte tijd snel veranderd. De arbeidsparticipatie van Qatari vrouwen is zo’n 51% en meer dan de helft van de universitaire studenten in Qatar is vrouw. Ze moedigde iedereen aan om binnen de eigen invloedssfeer een verschil te maken en mensenrechten te bevorderen.

Om dat te onderstrepen werd na afloop van de film een groep van vier middelbare scholieren uitgenodigd op het podium om te vertellen over hun steun aan de Afghaanse NGO ‘Hope for Education in Afghanistan’ (HELA). De scholieren zijn actief in de Model United Nations gemeenschap in Qatar en hebben zich de afgelopen jaren ingezet om een groep Afghaanse studenten te coachen in het organiseren van een Afghaanse Model United Nations en andere activiteiten gericht op youth empowerment. Terwijl het publiek de impact van de film nog moest verwerken, kregen de aanwezigen direct een extra lading inspiratie van deze jonge voorvechters voor mensenrechten.

De heldinnen uit de film ‘What Tomorrow Brings’ evenals het verhaal van de vier lokale helden lieten een grote indruk achter. Zo liet de Afghaanse Ambassadeur onmiddellijk weten HELA te willen ondersteunen. Verschillende docenten kwamen na afloop vragen naar mogelijkheden om de film te gebruiken voor hun eigen onderwijsprogramma’s. De vier scholieren kregen prompt een stage aangeboden door de vertegenwoordiger van het OHCHR-kantoor in Qatar. Verschillende jongeren lieten weten graag ook iets concreets voor mensenrechten te willen doen en vroegen waar ze terecht konden.

Tot slot wil het Doha Film Instituut volgend jaar weer een filmvertoning organiseren met de Ambassade rond de Internationale dag van de Rechten van de Mens. Ook de directeur UNESCO liet weten dat ze graag met de ambassade volgend jaar iets rondom mensenrechten wil organiseren.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: