She Decides in the spotlights

Weblogbericht | 13-02-2017

Geschreven door Henrick van Asch van Wijck.

De laatste keer dat ik in NY was, was in september. De wereld zag er toen nog heel anders uit en ik was benieuwd of er in NY iets te merken was van het nieuwe Amerika. Ook was ik benieuwd of ik nog Amerika binnen zou komen. Nog niet zo lang gelden woonde en werkte ik drie jaar in Soedan, een van de zeven landen op de lijst van de VS regering. Gelukkig viel dat mee en kwam ik makkelijk het land binnen.

In de stad merkte ik nog weinig van de nieuwe situatie maar op mijn werkterrein des te meer. Enkele weken geleden had president Trump een decreet uitgevaardigd, dat elke Republikeinse president uitvaardigt sinds Reagan: de Mexico City Policy, ook wel de ‘Global Gag Rule’ genoemd. Dit houdt in dat de overheid van de Verenigde Staten geen organisaties mag ondersteunen die toegang tot of zelfs informatie over veilige abortus geven. Heel veel van deze organisaties geven ook informatie over gezinsplanning en het voorkomen van HIV/AIDS. De organisatie waarvoor ik naar New York ging (UNFPA) is ook hard getroffen door deze nieuwe wet. UNFPA (United Nations Fund for Population Activities) is dé organisatie die zich inzet voor de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. Het motto van UNFPA is om te zorgen voor een wereld waar elke zwangerschap gewild is, elke bevalling veilig is voor moeder en kind en elke jongere zijn/haar potentieel kan ontwikkelen.

Gelukkig heeft minister Ploumen het initiatief She Decides opgezet om landen, organisaties en individuen aan te sporen om op te komen voor het recht van vrouwen om zelf te kunnen beslissen over hun lichaam. Zodat ze bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen hoeveel kinderen ze willen krijgen en wanneer dat veilig is. De hoop is dat in ieder geval een deel van het geld dat nu verloren gaat voor organisaties als UNFPA en andere hulporganisaties als Marie Stopes en IPPF kan worden opgevangen.

In NY merkte ik meteen van collega’s uit andere landen hoe enorm het initiatief van minister Ploumen wordt gewaardeerd. Op zo een moment kun je echt trots zijn op wat we als klein landje soms voor elkaar krijgt. Natuurlijk zijn er ook nog veel vragen, met name over hoe het geld wordt verdeeld. Tijdens de vergadering van UNFPA kon ik op een aantal van deze vragen antwoord geven. Verder mocht ik namens België aankondigen dat er op 2 maart in Brussel een grote conferentie wordt georganiseerd over She Decides. Het filmpje van de speech is hier te zien, het begint bij 2:05:35. Het was dus een enerverende reis en heel mooi om te zien hoe een beslissing die zulke grote en negatieve gevolgen heeft voor miljoenen vrouwen in de wereld toch kan leiden tot iets positiefs: een nieuwe beweging die opkomt voor de rechten en gezondheid van onze moeders en kinderen.

 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: