Opstaan voor vrouwen- en kinderrechten in Maleisië

Weblogbericht | 05-01-2017

Geschreven door Christoph Prommersberger.

'Stand up for someone's rights today' was het thema van Internationale Mensenrechtendag 2016. De Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur organiseerde verschillende activiteiten waarbij openlijk werd gesproken over taboeonderwerpen zoals gelijke rechten voor vrouwen en kindhuwelijken.

Ambassade Kuala Lumpur heeft een actieve en zichtbare bijdrage geleverd aan de viering van de International Human Rights Day in Maleisië. Samen met de EU Delegatie en Denemarken werd  een goedbezochte ochtend georganiseerd (zo’n 100 bezoekers) met een filmvertoning en paneldiscussie rond het thema vrouwenrechten en kinderrechten die tot veel positieve reacties heeft geleid.

Er werd afgetrapt met toespraken waarin het belang van het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes en gender equality voor de sociale en economische ontwikkeling van samenlevingen werd benadrukt. Er werd geconstateerd dat Maleisië op de WEF global gender gap index gezakt is van plaats 72 naar plaats 106. Als het gaat om politieke invloed van vrouwen staat Maleisië op de 134ste plaats van de 144 onderzochte landen. De Nederlandse ambassadeur Karin Mössenlechner wees op het belang van 'standing up for human rights' en moedigde iedereen aan zich te blijven inzetten voor de rechten van anderen. "Small steps can make a difference".

Na de opening werd de film 'Casablanca Calling' uit het Movies that Matters-programma vertoond. De film volgt volgt drie vrouwelijke religieuze leiders in Marokko, die een islam prediken die gebaseerd is op compassie, tolerantie en gelijkheid. Hun werk brengt hen naar moskeeën, scholen, huizen, weeshuizen, gevangenissen en naar het platteland. Er kwamen veel positieve reacties op de documentaire en meerdere bezoekers verzochten om een kopie van de film.

Aansluitend aan de film was er paneldiscussie over vrouwenrechten en kinderrechten waaraan werd deelgenomen door zowel activisten voor vrouwenrechten als vertegenwoordigers van conservatieve moslimorganisaties. De discussie werd geleid door een bekende Maleisiche radiopresentator. De samenstelling van het panel was bijzonder omdat de voorvechters van vrouwenrechten en de vertegenwoordigers van de vrouwencommittees van conservatieve moslimorganisaties zich doorgaans in hun eigen wereld bewegen en niet publiekelijk met elkaar in debat gaan. Veel bezoekers vonden het feit dat een publieke discussie plaatsvond tussen deze vertegenwoordigers de grootste winst van de ochtend.

De discussie en de aansluitende Q&A-sessie  was open en geanimeerd. Er werd gesproken over vrouwelijk leiderschap in Maleisië (naar aanleiding van de film), kindhuwelijken (komen nog veel voor in Maleisië), civiel recht versus shariarecht en de noodzaak van seksuele voorlichting op school en thuis. Allemaal zaken die in Maleisië niet makkelijk open besproken kunnen worden.
 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: