'Sonita' - A human rights story

Weblogbericht | 05-01-2017

Geschreven door Sharon van Kouwen.

Een filmvertoning en een item op de radio zorgde voor veel aandacht voor mensenrechten in Canberra, Australië rondom 10 december, Internationale Mensenrechtendag.

 

 

Op vrijdagavond 9 december 2016 heeft de Nederlandse ambassade in Canberra de documentaire ‘Sonita’ vertoond op de campus van de Australian National University (ANU), in samenwerking met de lokale filmclub.De film gaat over een 18-jarig Afghaans meisje die illegaal in Iran woont en haar droom wil verwezenlijken om rapper te worden. Er staan haar echter veel obstakels in de weg aangezien vrouwen in Iran niet in het openbaar mogen zingen en omdat haar familie haar wil uithuwelijken in Afghanistan.

Plaatsvervangend Ambassadeur Arthur den Hartog begon de avond met een introductie over het belang van de Dag voor de Rechten van de Mens en mensenrechten in het algemeen. Hij vestigde o.a. aandacht op de uitreiking van de Mensenrechtentulp in Nederland, de Nederlandse mensenrechtenprioriteiten zoals gendergelijkheid en het wereldwijd bevorderen van LHBT-rechten. Vooral het laatste onderwerp is op dit moment zeer actueel in het Australische publieke debat nu de legalisatie van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht hier onlangs op de lange baan is geschoven.

De documentaire ‘Sonita’ had zichtbaar impact op de bezoekers. Tijdens de voorstelling werd gelachen, geklapt en een traantje weggepinkt. Na de screening werd tijdens een borrel geanimeerd over de film nagepraat. Onder het publiek van studenten, ambtenaren en diplomaten bevond zich ook een vertegenwoordiger van de Afghaanse ambassade in Canberra die zich positief toonde over de wijze waarop de problematiek van kinderhuwelijken in de film werd geadresseerd. Tijdens de borrel deelden de bezoekers hun ervaringen en verhalen over mensenrechten, wat ervoor zorgde dat het doel van de Dag voor de Rechten van de Mens – het onder de aandacht brengen van internationale mensenrechten en de schendingen hiervan – werd bereikt.

Voorafgaand aan het evenement werd Arthur den Hartog samen met de lokale mensenrechtencommissaris Helen Watchirs uitgenodigd bij het radiostadion 2XX FM om te praten over de documentaire en mensenrechten in het algemeen. Het radiostation heeft zo’n 90.000 luisteraars in de Australian Capital Territory (ACT). Tijdens het programma bracht Arthur de Nederlandse mensenrechtenprioriteiten onder de aandacht, waarbij hij o.a. wees op het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht dat als eerste in Nederland in 2001 werd gelegaliseerd.

Al met al was de avond zeer geslaagd en is de ambassade ook volgend jaar voornemens iets te organiseren rondom de Dag voor de Rechten van de Mens.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: