“When you want something done right, you should do it yourself”

Weblogbericht | 05-01-2017

Geschreven door Tess van Bommel.

Op 10 december 2016 werd de Mensenrechtentulp uitgereikt aan de Pakistaanse mensenrechtenverdediger Nighat Dad. In Den Haag is hard gewerkt aan de voorbereidingen van deze bijzondere dag. Lees hieronder de ervaringen van stagiaire Tess.

“Stagewerkzaamheden: mensenrechtentulp” is wat ik las toen ik de bevestigingsmail opende in juni 2016. Deze verscheen destijds in mijn mailbox nadat ik net was verblijd met het nieuws dat ik zes maanden stage mocht komen lopen op de mensenrechtenafdeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu bijna een half jaar later is de Mensenrechtentulp een evenement wat ik van dichtbij heb mogen meemaken en waar ik van het begin tot het einde bij betrokken ben geweest. Het was een uniek kijkje achter de schermen bij het ministerie.

De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs van de regering voor personen of organisaties die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. De prijs heeft een waarde van € 100.000. €75.000 om het werk uit te breiden met een project en €25.000 voor training van de organisatie. Hiermee kan de winnaar zijn of haar idee verder ontwikkelen en op een grotere schaal toepasbaar maken. Op die manier komt de prijs ten goede aan meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen.

Na maanden voorbereiding was het op 10 december dan eindelijk zover: de uitreiking van de Mensenrechtentulp in het Nutshuis in Den Haag. De middag bestond uit een vol programma: studenten van de KABK in Den Haag toonden hun artistieke filmpjes over de laatste 3 kandidaten en verschillende mensenrechtenverdedigers en –fotografen kregen het woord. Ten slotte was het officiële moment aangebroken en verscheen een moedig en inspirerende vrouw ten tonele: Nighat Dad, mensenrechtenverdediger, internetactiviste en de winnares van de Mensenrechtentulp 2016. Minister Ploumen overhandigde Nighat het bronzen tulpbeeldje als waardering voor haar fantastische inzet in Pakistan op het gebied van internetvrijheid

Pakistan behoort tot de groep van meest repressieve landen op het gebied van internetvrijheid. In het onlangs uitgebrachte rapport van Freedom House (LINK) werd Pakistan dan ook als “not free” bestempeld. Bovendien wordt de situatie voor mensenrechtenverdedigers in Pakistan steeds moeilijker. De ruimte voor lokale en internationale NGO’s wordt steeds meer ingeperkt door overheidsregulering en strenge voorwaarden.

Ondanks deze steeds beperktere ruimte voor mensenrechtenverdedigers blijft Nighat Dad zich inzetten voor digitale rechten en de bescherming van vrouwen en gemarginaliseerde groepen op social media. Nighat Dad is oprichtster van de Digital Rights Foundation, deze stichting ondersteunt vrouwelijke internetgebruikers, bijvoorbeeld met digitale veiligheidstrainingen, bewustwordingscampagnes en de nieuw ontwikkelde Cyber Harassment Helpline.

“When you want something done right, you should do it yourself”, waren de afsluitende inspirerende woorden uit de ontvangstspeech van Nighat Dad. En niet alleen wist Nighat Dad ons te inspireren met haar woorden tijdens de uitreiking, diezelfde avond ging zij met de voetjes van de vloer tijdens het Human Rights Ball. Stand up for human rights!

Ben je benieuwd naar de volledige speech van Nighat Dad? Ga naar www.mensenrechtentulp.nl/actueel

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: