"Frame by frame" en stap voor stap in de Volksrepubliek China

Weblogbericht | 04-01-2017

Geschreven door Laura van Megen.

Op de Nederlandse ambassade in China werd rondom 10 december een documentaire getoond over Afghanistan. Hoe die twee landen meer gemeen hebben dan in je in eerste instantie zou denken, vertelt Laura je over in deze blog.

 

Op 8 december heeft de ambassade in Peking een filmevenement georganiseerd om aandacht te vragen voor Mensenrechtendag en mensenrechten in het algemeen. Met 80 gasten keken we de documentaire “Frame by Frame” over vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting en vrije pers in Afghanistan. Hierin worden vier Afghaanse fotojournalisten gevolgd op hun dagelijkse pad door een gevaarlijk en ontwikkelend medialandschap.

Twee van de in Kaboel gevestigde fotojournalisten, Farzana Wahidy en Massoud Hossaini hebben via een videoverbinding op de Nederlandse ambassade daar een Q&A sessie met ons gehouden na het zien van de film.

Onder het regime van de Taliban werd het nemen en hebben van foto’s een misdrijf. De Taliban is uit het land verdreven en langzamerhand begint er weer plaats te komen voor vrije pers en fotografie. Gewapend met camera in de hand leggen de vier fotojournalisten “Frame by Frame” en stap voor stap hun thuisland opnieuw vast. Een permanente fotografische revolutie in wording.

Farzana Wahidy heeft de taak op zich genomen het leven van vrouwen vast te leggen in de sterk gesegregeerde Afghaanse samenleving. Als vrouwelijke journaliste heeft ze de mogelijkheid toegang te krijgen tot het leven van onder andere sekswerkers, vrouwelijke gevangenen, opgesloten voor “morele zonden”, slachtoffers van huiselijk geweld en van (zelf-) verbrandingen. Haar man, Massoud Hossaini, heeft in 2012 de Pulitzer Prijs gewonnen voor een foto die hij heeft genomen na een zelfmoordaanslag in Kaboel. Sinds 2007 houdt hij zich fulltime bezig met het vastleggen van de strijd tegen terrorisme.

Met het organiseren van dit filmevenement had de ambassade een aantal doelen in gedachten: bij de Chinese bevolking bewustzijn creëren, kennis aanbieden en aandacht vragen voor mensenrechten. Nederland organiseert elk jaar rond 10 december filmvertoningen, omdat het bevorderen van mensenrechten een hoeksteen is van ons buitenlandsbeleid. Dat staat zelfs in Artikel 90 van onze Grondwet: “De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde”.

Hoewel deze film weliswaar over Afghanistan ging, had het Chinese publiek weinig moeite om de uitdagingen in de film te spiegelen aan de problemen in China. Een van de Chinese aanwezigen zei na afloop van de Q&A sessie tegen mij: “Ik vind het frappant dat de Afghaanse fotojournalisten zeiden dat ze graag zouden zien dat hun overheid hen zou helpen. Ik zou juist zo graag zien dat de Chinese overheid mij niet tegen zou werken in mijn maatschappelijk werk”.

In China is nog een lange weg te bewandelen als het gaat om mensenrechten. Vrijheid van meningsuiting, vergadering, pers en religie zijn opgenomen in de grondwet van de Volksrepubliek, maar het is duidelijk dat er nog veel obstakels op de weg liggen om dit volledig te bewerkstelligen. Dus we bewandelen die weg; Frame by Frame en stap voor stap in de Volksrepubliek China.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: