Una luz por los derechos humanos

Weblogbericht | 29-12-2016

Geschreven door Boudewijn Eiff.

"Darkness cannot drive out darkness, only light can do that” met dit citaat van Martin Luther King lanceerde onze ambassadeur Peter Derrek Hof op 7 december jl. de campagne “Una luz por los derechos humanos” voor het nieuwe mensenrechtenprogramma ‘Nexos’.

 

Dit programma -gefinancierd door de Nederlandse ambassade in San José- wordt de komende 1,5 jaar jaar uitgevoerd door partner Hivos. De Nederlandse ambassade in San José te Costa Rica, is ook geaccrediteerd voor de Centraal-Amerikaanse landen: El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. Een regio waar de mensenrechten dagelijks onder druk staan. De focus in het Nexos programma ligt op de bescherming van rechten van de inheemse bevolking, de LGBTI community en vrouwen, thema’s waar onze ambassade zich al vele jaren intensief mee bezig houdt.

Nexos werd 7 december in de vroege ochtend gelanceerd. Het was een moment om terug te kijken op wat er de afgelopen jaren bereikt is in de strijd voor de mensenrechten in de Centraal-Amerikaanse regio en een moment om stil te staan bij de uitdagingen. Zo noemde Myrtille Danse, regionaal directeur van Hivos, onder andere de genocides die nu wel door rechtbanken worden behandeld, de duizenden mensen die nu wel de straat op gaan om voor hun rechten te strijden, sociale bewegingen die ondanks alles nu wel de stem vormen van degene die het zwijgen opgelegd zijn en de digitale media die nu wel de verhalen vertellen die niemand kan of mag vertellen.

Tegelijkertijd blijven er vele uitdagingen bestaan, bijvoorbeeld de strijd van milieurechtenactivisten die opkomen voor de landrechten van de inheemse bevolking en in hun bestaan worden bedreigd door grote bouwprojecten. Het bekendste voorbeeld is Berta Cáceres die haar strijd met de dood heeft moeten bekopen. Ook vindt er veel geweld plaats tegen LGBTI activisten, bijvoorbeeld in Honduras waar alleen al in 2015/2016 vijf leden van de groep Asocación Arcoiris -die als doel heeft om LGBTI slachtoffers van geweld te helpen- zijn vermoord.

Samen met andere mensenrechtenorganisaties gaat Hivos zich de komende tijd inzetten in de strijd tegen mensenrechtenschendingen. Deze organisaties zijn onder meer FESPAD en El Faro uit El Salvador, CENIDH en CINCO uit Nicaragua, Nómada en CALDH uit Guatemala, CIPRODEH en C-Libre uit Honduras, het platform tegen de straffeloosheid, CEJIL en OIT. Deze organisaties waren bij de lancering van het nieuwe programma aanwezig om onder het genot van het typische Costa-Ricaanse ontbijt “gallo pinto” (op een lege maag geen strijd) met elkaar in gesprek te gaan over actuele thema’s en naar de toekomst te kijken. Doel van ‘Nexos’ is om bestaande samenwerkingsverbanden te versterken en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, zodat de strijd voor mensenrechten krachtiger en effectiever gevoerd kan worden. Medio februari zal HIVOS in dat kader een’ call for proposals’ lanceren. Tot slot wordt er in het programma gewerkt aan een noodmechanisme om mensenrechtenverdedigers die in (levens)gevaar verkeren te ondersteunen.

Hoewel de fysieke opkomst van lokale media wat tegenviel, was er des te meer aandacht voor de online campagne “Una luz por los derechos humanos” die na de lancering plaatsvond op 10 december: de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Als aftrap van deze campagne staken wij met de aanwezige organisaties een kaarsje aan om de bijeenkomst af te sluiten maar ook om een nieuwe weg in te slaan. Iedereen werd opgeroepen via sociale media om een selfie te plaatsen met de hastags: #UnaLuzPorLosDerechos y/o #ALightForRights #DiaDerechosHumanos y/o #HumanRightsDay. Hier werd ruim gehoor aan gegeven.   

Ten slotte was het die zaterdagavond even een stuk minder donker in de wereld, doordat iedereen het licht liet schijnen op de rechten van mensen.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: