Everyone is equal before love: LHBTI in Taiwan

Weblogbericht | 28-10-2016

Geschreven door Linda van der Horst.

Taiwan staat op het punt om het huwelijk wettelijk open te stellen voor paren van hetzelfde geslacht. Een mijlpaal voor Taiwan, maar ook voor de LHBTI-gemeenschap in Azië en de rest van de wereld.

 

 

President Tsai Ing-wen in haar Facebook film

Het Amsterdam van het Verre Oosten. Taipei staat bekend als dé homohoofdstad van Azië. Komende zaterdag (29 oktober) zal in Taipei het grootste LHBTI evenement in Azië worden gehouden: de Taipei Gay Pride. Vorig jaar trok dit evenement bijna 80.000 bezoekers.

Dit is niet slechts een cultureel fenomeen. Taiwanese politici zijn al jaren bezig om voortgang te maken op LHBTI-rechten. En in veel opzichten is dit geslaagd. Vorig jaar begonnen veel Taiwanese steden om geregistreerd partnerschap ook voor LHBTI partners mogelijk te maken. En ook sommige wetten worden op een LHBTI-vriendelijke manier geïnterpreteerd, bijv. om ervoor te zorgen dat partners van hetzelfde geslacht in geval van ziekte ook bezoekersrechten hebben.

Het huwelijk openstellen voor paren van hetzelfde geslacht leek lang onmogelijk, ondanks verschillende initiatieven. Al in 2003 werd dit bediscussieerd als onderdeel van een voorgestelde wijziging van de Wet Mensenrechten. Een tweede poging werd gedaan in 2013 toen de Democratische Progressieve Partij (DPP) een wetswijziging indiende voor het Taiwanese burgerlijk wetboek. Beide pogingen faalden.

Ook aan publieke steun is geen gebrek op het eiland. Een grote meerderheid (71%) van de bevraagde Taiwanezen zijn vóór het toestaan van huwelijken voor paren van hetzelfde geslacht, zo bleek uit een opiniepeiling in 2015 (ook andere opiniepeilingen geven een meerderheid aan voorstanders aan).

Maar tijden veranderen. Dit jaar kam de progressievere partij, de DPP, aan de macht, met aan het hoofd Taiwan’s eerste vrouwelijke president. Een mijlpaal, ook omdat zij een einde brachten aan een bijna 70-jarige regeerperiode van de Chinese Nationalisten.

LHBTI activisten hebben hun hoop gevestigd op de in januari verkozen president Tsai Ing-wen om het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht open te stellen. In voorgaande campagnes heeft Tsai Ing-wen expliciet haar steun geuit voor LHBTI rechten. “Everyone is equal before love,” zei Tsai Ing-wen in een Facebook video net voor de 2015 Taipei Gay Pride en tijdens haar verkiezingscampagne.

Sinds de verkiezingen bleef actie om deze wens werkelijkheid te maken echter uit. De benoeming van de 35-jarige transgender Audrey Tang als kabinetsminister werd gezien als stap richting meer acceptatie van afwijkende gender normen. Maar verder bleef initiatief om het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht open te stellen uit.

De tragische zelfmoord van een 67-jarige Fransman in Taiwan bracht hier onlangs verandering in. De homoseksuele Jacques Picoux streed al jaren voor erkenning van zijn relatie met een Taiwanese man, die ernstig ziek was. Zonder geldig partnerschap was hij niet gemachtigd medische beslissingen te nemen over het leven van zijn partner. Tseng overleed en Picoux werd depressief, wat waarschijnlijk heeft geleid tot zijn zelfmoord. Het hartverscheurende verhaal van Picoux’ zelfmoord was een wake-up call voor Taiwan.  

Tsai Ing-wen’s partij, de DPP, heeft zojuist een nieuw wetsvoorstel ingediend om “huwelijk” te definieren als zijnde tussen twee mensen in plaats van een man en vrouw. Met een meerderheid in het Taiwanese parlement, en de steun van een progressieve activistenpartij, wordt verwacht dat de DPP ditmaal de wetswijzigingen door het parlement weet te loodsen. Een mijlpaal voor Taiwan, maar ook voor de LHBTI-gemeenschap in Azië en de rest van de wereld.

 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: