Safari in Juárez - intense theatervoorstellingen over verdwijningen en discriminatie in Mexico

Weblogbericht | 21-09-2016

Geschreven door Marc Verschuur.

Een Nederlandse theatermaakster heeft samen met Mexicaanse auteur Daniel Jimenez Cacho de voorstelling "Safari in Juárez" geproduceerd, een project ondersteund door de Nederlandse ambassade in Mexico . In deze intieme voorstellingen vertellen mensen over verdwijningen en discriminatie in de directe omgeving.

Ciudad Juárez bevindt zich op de grens van Mexico en de Verenigde Staten. De stad ligt aan de Rio Bravo tegenover de Amerikaanse stad El Paso. Ciudad Juárez behoort tot de meest gewelddadige steden van Mexico. De stad mocht zich een tijd tooien met de dubieuze titel “gevaarlijkste stad ter wereld buiten oorlogsgebied”. Hoewel de veiligheidssituatie iets lijkt te zijn verbeterd, zijn er nog steeds veel slachtoffers als gevolg van drugsgeweld. Vreemd genoeg is El Paso één van de veiligste steden van de VS.

Sinds de jaren 90 is Ciudad Juárez ook berucht geworden vanwege het grote aantal verdwenen en vermoorde vrouwen. Deze “feminicides” hebben voornamelijk als slachtoffers arme arbeidsters die werkzaam zijn in de fabrieken die voor de Noord-Amerikaanse markt produceren. In 1998 werd ook de Nederlandse Hester van Nierop in Juárez vermoord.  Eind 2015 is er pas iemand veroordeeld voor dit misdrijf. Deze veroordeling is op zich al iets bijzonders want de straffeloosheid in Mexico schommelt al jaren rond de 98% (u leest het goed achtennegentig procent!).

In dit sombere decor besloot de Nederlandse theatermaakster Adelheid Roosen, samen met de in Mexico bekende acteur Daniel Jimenez Cacho de voorstelling “Safari in Juárez” te produceren. De afgelopen twee jaar had Adelheid al ervaring opgedaan door safari’s in Mexico-stad te organiseren in de beruchte wijk Tepito. Deze theatermakers zijn bij elkaar gebracht door de Nederlandse ambassade in Mexico, die dit project ook verder heeft ondersteund.

In een safari wordt een professioneel acteur geadopteerd door een bewoner uit de wijk voor een periode van twee weken. In deze periode waarbij de acteur bij de “gastfamilie” inwoont, groeit een voorstelling waar de problemen van de wijk op zeer persoonlijke en confronterende wijze centraal staan.

Afgelopen week was ik in Juárez om de première bij te wonen. Het publiek, onderverdeeld in 6 groepen van 10 mensen, wordt meegenomen door de acteurs de wijk in en komt in de huiskamers van de bewoners om de voorstellingen te zien. Het vervoer gaat per bus, te voet of achterop een Harley Davidson van de lokale motorclub.

De voorstellingen zijn intens, intiem en soms zeer confronterend. Als een vrouw vertelt dat haar dochter enige jaren geleden is verdwenen en dat pas veel later haar lichaam is gevonden, houden veel mensen het niet droog. In een andere huiskamer vertelt een indiaanse Rarámuri vrouw hoe zij en haar volk gediscrimineerd worden en hoe het toch gelukt is om dingen in de wijk voor elkaar te krijgen.

De safari is niet alleen een toneelvoorstelling. Het is een middel voor de wijk om samen te werken, om positief in het nieuws te komen, om problemen en misstanden aan de kaak te stellen en om de overheid daarmee op haar verantwoordelijkheid te wijzen.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss