Mensenrechten DiploHack in Genève: Hacking into the future

Weblogbericht | 07-04-2016

Geschreven door Maria Verwoerd.

- “This small group of individuals hacked into the future where rights are respected.” –

Dit zei plaatsvervangend Hoge Commissaris Kate Gilmore tijdens een side-event op de eerste dag van de Mensenrechtenraad. De kleine groep waar ze naar refereerde bestond uit mensen met hele diverse achtergronden: van techies en designers, tot entrepreneurs, mensenrechtenexperts en diplomaten.

Tijdens een zogeheten Diplohack in Genève, kwamen zij bij elkaar om in teams te werken aan verschillende ideeën en praktische oplossingen voor het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR).

Na een aantal weken van intensieve voorbereiding door de Nederlandse missie in Genève samen met Impact Hub Geneva en THE Port, ving de eerste mensenrechten Diplohack in Genève aan op vrijdag 26 februari. Zo’n veertig deelnemers die elkaar nog nooit hadden ontmoet, werden opgedeeld in vier groepen en gingen aan de slag met twee challenges die waren opgesteld in samenwerking met OHCHR:

  1. Hoe kan OHCHR grote hoeveelheden foto’s, video’s en andere informatie over mensenrechtenschendingen die het  kantoor ontvangt selecteren en verifiëren?
  2. Hoe kan een mensenrechtenverdediger of ooggetuige van een mensenrechtenschending veilig informatie delen met OHCHR?

Naast deze veertig deelnemers, ging ook een fast-trackgroep van start. Een tiental diplomaten en experts brainstormde gedurende een ochtend over essentiële input voor de fulltime teams.

36 uur, heel wat mokken koffie, post-its en flip-overvellen later, stonden er vier teams klaar om hun ideeën en zelfs prototypes te pitchen.

Voor de eerste uitdaging waren de volgende oplossingen gevonden: een machine learning algorithm dat kan zien wat voor mensenrechtenschending op een foto te zien is, en false filter dat gemanipuleerde afbeeldingen kan erkennen. Voor de tweede uitdaging ontwikkelde een team een first defender toolkit: een transmissiebox welke per satelliet informatie kan sturen terwijl de zender volledig anoniem blijft. Het laatste team bedacht de app CommUNicate waarop iedereen informatie kan vinden over de VN en waarmee ook informatie op een veilige en eenvoudige manier gedeeld kan worden met de VN.

Alle ideeën van de teams zijn nog maar prototypes, idealen en visies. Toch hebben ze allemaal potentie en heeft OHCHR de innovatiegolf gretig opgepakt. Voor nu volgt de PV in Genève op de voet wat er verder gaat gebeuren. De noodzaak voor innovatie werd in ieder geval bevestigd door Minister Koenders: “We hebben innovatie nodig om mensenrechtensituaties te verbeteren.”

Meer informatie over de uitkomsten en een videoverslag, vindt u hier.

 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: