Democratie in Rwanda: meedoen belangrijker dan winnen

Weblogbericht | 26-07-2013

Geschreven door Leoni Cuelenaere.

Ik ben mijn hele leven al geïnteresseerd geweest in politiek. Bewust en waarschijnlijk ook onbewust neem je daar enorm veel van mee als je in een nieuwe omgeving wordt geplaatst.

In gesprek met de Minister of Local Governance, James Musoni

Je kent de rapporten van mensenrechtenorganisaties, maar je hebt de neiging democratie toch vooral met Nederlandse ogen te bekijken, ook al zit je op een plek als Rwanda, waar een begrip als 'meerpartijenstelsel' nog niet echt lekker uit de verf is gekomen.

Bij de laatste presidentsverkiezingen in Rwanda, in 2010, won Paul Kagame officieel met 93 procent van de stemmen, maar in werkelijkheid hadden nog veel meer mensen op hem gestemd. Zo hoorde ik voor het eerst van het begrip 'reversed rigging', waarbij andere partijtjes wat extra stemmen wordt gegund omdat anders niemand de kiesdrempel van 5 procent van de stemmen zou halen en de regeringspartij het helemaal alleen voor het zeggen zou hebben. Dat staat toch een beetje raar, vindt ook Rwanda.

Echt veel valt er nog niet te kiezen in Rwanda, waar regeringspartij RPF oppermachtig is. Gebrek aan politieke ruimte is absoluut een probleem in Rwanda. Maar daarnaast is gebrek aan capaciteit bij andere partijen ook een belemmering op weg naar een democratischer Rwanda. Wij op de ambassade hebben goed contact met diverse oppositiepartijen, zowel de geregistreerde als de niet-geregistreerde, die vaak een marginaal bestaan leiden.

Alleen al door met hen te praten en hen serieus te nemen kan Nederland een steuntje in de rug bieden. Niet voor niets had minister Ploumen een lunch met vertegenwoordigers van niet-geregistreerde oppositiepartijen toen ze in februari een bezoek aan Rwanda bracht. Eén van de partijen die de minister ontmoette zet momenteel alles op alles om geregistreerd te worden, maar de weg is lang en vol obstakels.

Achter de schermen praten we met Rwandese autoriteiten en doen we er alles aan om de partij mee te kunnen laten doen aan de parlementsverkiezingen die in september van dit jaar gehouden zullen worden. Meedoen is belangrijker dan winnen, want niemand rekent op een politieke aardverschuiving. Maar in een democratie moet je iets te kiezen hebben. Als kritische stemmen ook gehoord worden in het parlement, is al een enorme slag gewonnen.

Dat neem ik mee uit Nederland: je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar een fris tegengeluid is cruciaal om scherp te blijven. Het is een boodschap die je in Rwanda heel voorzichtig moet brengen, maar we blijven het proberen.

Meer blogs van Leoni Cuelenaere:
Homoseksualiteit in Rwanda: onwennig maar niet illegaal

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: