DiploHack Tirana: wat er gebeurt als je een activist, een diplomaat en een programmeur bij elkaar brengt

Weblogbericht | 03-02-2016

Geschreven door Nori Spauwen.

“This is not an embassy, this is a birthplace of ideas!” zegt éen van de deelnemers van DiploHack Tirana. Verspreid over de ambassade zitten teams met namen als #4Techno, Slackomats en The Pioneers verhit te discussiëren over welk idee ze gaan pitchen voor de jury van de DiploHack.

Elk kantoor en elke meetingroom zit vol: 55 mensen zijn een hele dag bezig met het vinden van innovatieve oplossingen voor problemen waar Albanese burgers tegenaan lopen. De druk is hoog: iedereen wil de prijs – een cheque van 400 euro én een reis naar Amsterdam voor de Transparency Camp Unconference in juni – graag winnen. Mensen die elkaar gisteren nog niet kenden zijn in de weer met mindmaps en website-ontwerpen. Koffie wordt aangesleept. Geen ruimte in de ambassade blijft ongebruikt.


De slogan voor DiploHack Tirana is “What happens when a diplomat, civil society representative, and a programmer solve a problem together?” Het organiserende team op de ambassade wist het ook niet. Wat we wel wisten was dat in de weken vóór de DiploHack, de belangstelling met de dag groeide. Meer dan 130 mensen wilden meedoen, waaronder veel NGO’s en journalisten, maar ook flink wat diplomaten en tech-experts. Mensen met verschillende achtergronden, die elkaar niet vaak tegenkomen en al helemaal niet als één team aan een concrete oplossing werken.

In een land waar het vertrouwen in de overheid laag is en corruptie veel voorkomt, is het versterken van het maatschappelijk middenveld op het gebied van transparantie cruciaal. Als voorzitter van de EU kan Nederland daarin een rol spelen: Albanië is als kandidaat-lidstaat erg ontvankelijk voor invloed vanuit de Unie.

Het feit dat Nederland haar ambassade zo openstelt voor het publiek maakt indruk. Het team dat de hele dag de kamer van de ambassadeur mag gebruiken voelt zich enorm vereerd en de selfies in de ambassadeursstoel staan op Facebook en Twitter. Tijdens de lunch geen formeel gedoe, maar bagels en brownies in de tuin van de ambassade. Diplomaten lopen rond in spijkerbroek en zijn niet te onderscheiden van de techies en activisten. De ambassadeur, Dewi van de Weerd, draagt net als de deelnemers een feloranje t-shirt met daarop het DiploHack logo en de slogan “A voice for civil society”. Alleen al het samenwerken in zo een ontspannen sfeer op een ambassade van een ander land vergroot het vertrouwen en transparantie, zeggen deelnemers.

“Verwacht niet dat ze in één dag echt met resultaten komen,” hadden eerdere organisatoren gewaarschuwd. Dus we gingen er van uit dat van de 13 teams er misschien 5 met een uitgewerkt idee zouden komen om voor de jury te presenteren. Maar we hadden geen rekening gehouden met de Albanese civil society: aan het eind van de dag zijn er 13 teams met een compleet uitgewerkte pitch plus prototype-apps en websites met flitsend design. De jury bestaat uit een journaliste, een directeur van het Albanese Ministerie van Buitenlandse Zaken, een software developer, een Open Data expert en de ambassadeur.

Van fietsroutes tot aanspreken van je eigen volksvertegenwoordiger

De ideeën zijn concreet, divers en stuk voor stuk uitvoerbaar. Team Balkan Bike wil een app ontwikkelen die het fietsen in Tirana makkelijker maakt door in kaart te brengen waar goede routes zijn. Team Albanian Tulip heeft een website gebouwd waarin alle NGO’s van Albanië op een rij worden gezet om de zichtbaarheid van het maatschappelijk middenveld te vergroten. Common Places betrekt burgers door middel van een app bij het ontwerpen van publieke ruimten en opruimen van rommel in de stad, en DotHack wil burgers en overheid met elkaar verbinden met een app waarbij je direct contact kan opnemen met je politieke vertegenwoordiger in het parlement. Er is een app die de gezondheid van mensen die alleen wonen bijhoudt (We Are Not Alone) en Be My Guest gaat de toeristische sector van Albanië een boost geven. Team HopEU heeft een app ontwikkeld voor slachtoffers van huiselijk geweld. Zoveel problemen als Albanië heeft, zoveel oplossingen werden er bedacht.

Tijdens een zinderende closing ceremony in een hippe, industrieel-ogende zaal (genaamd Destil, naar de Nederlandse kunststroming ‘De Stijl’) presenteren de teams hun ideeën met veel gevoel voor pathos en storytelling. Een succesvolle activist die fietsen in Tirana op de kaart zet spreekt als keynote speaker de groepen in het Albanees toe. Een bekende tv-journaliste modereert de avond.

Love in Action wint

Het team dat met de DiploHack Tirana Award naar huis gaat, is #LoveInAction met de app AccessHack. Geïnspireerd door het feit dat veel gebouwen in Tirana slecht toegankelijk zijn voor een deelneemster in een rolstoel, en de Nederlandse ambassade is geen uitzondering, bedacht dit team een app die de toegankelijkheid van publieke gebouwen in Tirana voor mensen met een handicap in kaart brengt. Het oordeel van de jury luidt: “AccessHack is een origineel idee dat een groot verschil zal maken voor burgers in Tirana. Het is een voorbeeld van een app die zowel open data gebruikt als zelf data genereert, dus het werkt twee kanten op.”

De teamleden willen het idee nu zeker gaan uitvoeren, zegt Suela Lala, een activiste voor de rechten van mensen met een handicap. “Het is echt een voorrecht dat ik als diplomaat op zo een concrete manier kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van Albanese burgers. Toen we begonnen leek het wel alsof we andere talen spraken.” zei Masa Shiftar van de Sloveense ambassade. Ook de programmeur van team #LoveInAction was te spreken over de samenwerking: “Voor mij was het de eerste keer dat ik met civil society en diplomaten samenwerkte en ik vond het een geweldige ervaring,” zei Ergest Nako. Ook voor de ambassade was het Diplohack weekend inspirerend. Een mooie vorm om de prioriteiten van ons EU-Voorzitterschap - innovatie, connecties leggen met de burger en meer transparantie - vorm te geven.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: