EU en Nederland eren Maleisische mensenrechtenverdedigers

Weblogbericht | 18-12-2015

Geschreven door Ton Mandemakers.

Terwijl deze week wereldwijd vele evenementen plaatsvinden om aandacht te besteden aan Human Rights Day, moet helaas geconstateerd worden dat de mensenrechtensituatie in Maleisië afgelopen jaar zich op een neerwaarts pad heeft begeven. De uitgangspositie, met slechts 3 van 9 belangrijke VN-mensenrechten convenanten en conventies geratificeerd en pakweg 1.000 mensen op ‘deathrow’ was daarbij al allerminst glorieus.

Een uitdagend moment daarom voor de Nederlandse Ambassade in Kuala Lumpur om dit jaar voor het eerst de EU- Human Rights Day te verzorgen. De Duitsers hadden daarbij afgelopen jaren het voortouw genomen, waarna het dit jaar in goed overleg onze beurt was om deze belangrijke dag te organiseren.

Op 7 december kwamen ruim 80 genodigden naar de Residentie, diplomaten, geïnteresseerde vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maar vooral Maleisische mensenrechtenverdedigers  maakten van de mogelijkheid gebruik om te netwerken en ideeën uit te wisselen. Onder de aanwezigen bevonden zich een aantal prominente Maleisiërs, zoals Marina Mahathir (dochter van voormalig PM Mahathir, vooral bekend van haar werk voor Sisters in Islam), Maria Chin Abdullah (leidster van de laatste Bersih 4.0 protesten waarbij zo’n 300.000 Maleisiers de straat op gingen), President van de Bar Council Steven Thiru en Noor Farida Ariffin (Woordvoerder van de G25, een groep van gedistingeerde Maleisiërs die zich verzetten tegen de inzet van Islam als politiek instrument).

Tijdens de receptie werd Tan Sri Hasmi Agam (Voorzitter van de Mensenrechten Commissie SUHAKAM en voormalig diplomaat) geëerd voor zijn goede werk ter verdediging van de mensenrechten. Ambassadeur Harry Molenaar overhandigde hem een gravure met daarin opgenomen een zeer relevant deel van de tekst van de Universal Declaration of Human Rights. Alle aanwezigen kregen het juist gepubliceerde boek van G25 mee, getiteld ‘Breaking the silence; Islam in Constitutional Democracy’. In dit werk zijn bijdragen van 22 gematigde vooraanstaande Maleisiërs opgenomen, ‘dedicated to those who seek a more just, peaceful and harmonious Malaysia’.  Verwacht mag worden dat dit boek de komende jaren een referentiekader biedt voor de maatschappelijke ontwikkelingen in Maleisië.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: