Transgender Day of Remembrance op Consulaat Generaal

Weblogbericht | 14-12-2015

Geschreven door Leyla Susan Barlas-Aslan.

Op 20 november besteedde het Consulaat Generaal aandacht aan de Transgender Day of Remembrance (TDoR). Op deze dag wordt internationaal stil gestaan bij het hoge aantal transgender personen dat vanwege hun geaardheid wordt vermoord.

In samenwerking met Istanbullgbt, een NGO opgericht door transgenders, werd in de kapel van het Consulaat Generaal een documentaire vertoond over het leven van transgenders in Turkije.

Istanbullgbt heeft een speciaal voor transgenders ‘blijf-van-mijn-lijf’ huis opgezet. Dit wordt gesteund via het Matra-programma. Er was ruime belangstelling (120 bezoekers) voor het evenement. Aanwezigen waren met name LGBTI maar ook vertegenwoordigers van NGO’s op andere vlakken en academici.

Bij binnenkomst werden zoals gewoonlijk alle bezoekers gecheckt: nog nooit zijn er zoveel zakmessen en pepperspray aangetroffen en ingeleverd bij de bewaking van het Consulaat Generaal. Een zakmes en pepperspray zijn voor transgenders vaak de enige manier om zich te beschermen tegen het geweld waarmee ze op straat te maken krijgen. De documentaire toont middels straatinterviews hoe wordt aangekeken tegen transgenders. De interviewer, zelf transgender, legde opmerkingen vast als: ‘daar moet ik niets van hebben’ en ‘het liefst sla ik hun hersens in’. Niettemin bleek hier en daar ook wel enig begrip. Verder werd duidelijk gemaakt in welke impasse transgenders verkeren - zelfs voor baantjes als afwasser worden ze afgewezen - waardoor ze vaak noodgedwongen in de seksindustrie belanden. Opmerkelijk waren de gelaten reacties van de transgenders in het publiek wanneer ze in de documentaire weer een van hun kennissen zagen die inmiddels niet meer leefde, kennelijk een ‘fact of life’.

Voor veel transgenders was het de eerste keer dat ze op een Consulaat Generaal waren. De positieve aandacht die ze kregen, stelden ze zeer op prijs. Ook merkten ze op het vooruitstrevend te vinden dat in een kerk een dergelijke documentaire werd vertoond.

 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: