Mexico - Het lunchpakket van hoop

Weblogbericht | 30-11-2015

Geschreven door Tessel Houdijk.

De zorgwekkende mensenrechtensituatie in Mexico is internationaal bekend. De kranten staan vol met het dagelijks geweld en als ultiem dieptepunt zijn de 43 studenten uit Guerrero, die nu meer dan een jaar vermist worden, nog steeds niet teruggevonden en is er nog niemand voor de verdwijning bestraft.

Des te meer verwonder ik mij over de personen die zich inzetten voor de mensenrechten in Mexico. Niet alleen is het een moeizame strijd, het is bovendien gevaarlijk: moorden en verdwijningen van mensenrechtenactivisten en journalisten zijn hier niet ongewoon. Toch blijven Mexicanen zich inzetten voor de mensenrechten situatie in hun land.

Vorige week leerde ik een burgerinitiatief voor mensenrechten kennen toen ik de indrukwekkende documentaire Llévate mis Amores (All of Me) bijwoonde. De documentaire vertelt het verhaal van ‘Las Patronas’, een groep vrouwen die op het platteland woont vlakbij waar ‘la Bestia’ langs raast. La Bestia is de bijnaam van de trein waarop vele illegale migranten vanuit Midden-Amerika door Mexico reizen richting de Verenigde Staten. Dagelijks koken las Patronas honderden lunchpakketen die zij de migranten aanreiken en op de trein gooien. De vrouwen hebben zelf geen makkelijke levens, maar zij hebben sinds 1995 geen dag overgeslagen om de migranten op hun liefdevolle manier bij te staan. Las Patronas bieden veel meer dan voedsel, zij bieden hoop: hoop aan de migranten voor het voortzetten van hun reis en hoop aan Mexico en zijn inwoners dat er nog altijd mensen zijn die zich voor anderen inzetten.

Buiten mijn verwondering over dit bijzondere initiatief verbaasde ik mij ook over het feit dat de documentaire in het Senaat werd vertoond. Er is veel kritiek op de Mexicaanse overheid dat zij te weinig actie zouden ondernemen om de nationale mensenrechtensituatie te verbeten. Een filmvertoning als deze in een overheidsgebouw laat zien dat er ook zeker steun en goodwill binnen de overheid te vinden is. Ook de Nederlandse ambassade probeert via het Mensenrechten Fonds organisaties te ondersteunen die zich inzetten voor de mensenrechten.

Ondanks de mensenrechtenschendingen wordt er dagelijks door vele mensen geijverd Mexico een stukje beter te maken. Er is nog een lange weg te gaan maar alle kleine beetjes helpen. Ons respect gaat uit naar de bijzondere mensen die zich voor de mensenrechten situatie inzetten.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: