Gelijke rechten voor LHBT in Centraal-Azië: samenwerken tegen discriminatie en agressie

Weblogbericht | 17-06-2015

Geschreven door Aron le Fevre.

In Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan is de LHBT gemeenschap relatief klein en onzichtbaar, maar zeker aanwezig.

De Nederlandse ambassade in Astana (Kazachstan), tevens geaccrediteerd voor Kirgizië en Tadzjikistan, zet zich in voor mensenrechten, waaronder gelijke rechten voor de LHBT gemeenschap (Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders). Verschillende factoren in de traditionele denkwijze in deze landen hebben een negatief effect op het beeld dat de mensen hebben van de LHBT gemeenschap. Men ervaart hier niet-traditionele relaties als een gevaar voor de samenleving. In de praktijk is er dan ook zeker ruimte voor verbetering van de situatie van deze groep mensen. De meesten verbergen hun geaardheid om discriminatie in het dagelijks leven te voorkomen.

Bij het bevorderen van gelijke rechten voor LHBT’s heeft de ambassade nauw contact met andere “like-minded” ambassades, maar ook organisaties als COC Nederland en Human Rights Watch. Een belangrijk aspect aan ons beleid is het principe dat de ambassade luistert naar de wensen van de LHBT-gemeenschap zelf, en nooit meer zal doen dan zij aangeven te willen. De ambassade probeert op verschillende manieren de gemeenschap te ondersteunen en de overheden aan te spreken op problematische situaties.

Kazachstan

In Kazachstan heeft de ambassade recentelijk samen met andere ambassades een groep mensen van de LHBT-gemeenschap uitgenodigd om ter ere van IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) een avond bijeen te komen. Tijdens deze avond is de film “Stonewall Uprising” vertoond en hebben wij met elkaar gesproken over de situatie in Kazachstan. Ook heeft de ambassade een bericht op Facebook geplaatst waarin is benadrukt dat de ambassade zich zal blijven inzetten voor gelijkheid tussen alle mensen, en dat geweld niet kan en mag worden getolereerd. Ook volgt de ambassade de vele ontwikkelingen. Er is recentelijk een unieke rechtszaak van start gegaan, waarin een transgender politieagent de overheid aanklaagt over discriminatie na zijn ontslag vanwege een “sex operation”. Goed nieuws was er ook: de Grondwettelijke Raad van Kazachstan heeft eind mei een voorgestelde ‘anti-homopropaganda’ wet afgewezen. Lokale LHBT-activisten maakten zich zorgen dat hiermee de situatie van de LHBT-gemeenschap (nog meer) onbespreekbaar zouden worden.

Kirgizië

De situatie in Kirgizië baart de ambassade meer zorgen vanwege de toenemende geweldsincidenten tegen de LHBT-gemeenschap. Ook wordt in Kirgizië nog steeds een soortgelijke wet overwogen als dat Kazachstan heeft afgewezen. Ambassadeur Hans Driesser heeft hierover vorige maand zijn zorgen geuit aan een hoge vertegenwoordiger van het Kirgizische parlement, aangezien de voorgestelde wet direct discriminerend is voor de LHBT gemeenschap. De ambassade staat nauw in contact met lokale NGOs (Non-Gouvernementele Organisaties) en heeft recentelijk een klein fonds ter beschikking gesteld aan een NGO om een evenement te organiseren, waardoor meer besef moet worden gecreëerd over de mogelijke negatieve gevolgen van de voorgestelde wetgeving.

Tadzjikistan

De situatie in Tadzjikistan is kalmer, vanwege het feit dat de gemeenschap zich doorgaans uit het zicht houdt van de buitenwereld. De ambassade heeft recentelijk een jonge activist uit Tadzjikistan genomineerd om naar Nederland te komen voor het zogenoemde “Influentials Programme”. Tijdens dit programma van de Nederlandse overheid krijgt een groep mensen de mogelijkheid in Nederland met de overheid, Nederlandse organisaties en collega’s uit andere landen te praten en van elkaar te leren over hoe zij hun werk het meest effectief kunnen uitvoeren.

Meer weten over wat de ambassade in Astana doet ten behoeve van gelijke rechten voor LHBT’s? Volg ons op Facebook: www.facebook.com/DutchEmbassyKazakhstan?ref=hl

Stonewall Uprising: http://www.imdb.com/title/tt1562450/

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: