In Suriname neemt Typhoon het op voor gelijke rechten van LHBT’s

Weblogbericht | 12-03-2015

Geschreven door Mascha Baak .

Afgelopen week bezocht een delegatie van Parliamentarians for Global Action (PGA) onder leiding van Boris Dittrich Suriname. Er vond een rondetafel plaats met 7 leden van het Surinaamse parlement over gelijke rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s).

Op de Nederlandse Residentie vond een werklunch plaats met vertegenwoordigers van het lokale LHBT-platform over de situatie in Suriname. Duidelijk werd dat tolerantie niet automatisch acceptatie betekent van gelijke rechten voor LHBT’s.

Vergeleken met de rest van het Caribisch gebied is Suriname een tolerant land als het gaat om homoseksualiteit. Tieneke Sumter zet zich met haar LHBT-platform (een samenwerkingsverband tussen WomensWay, Suriname Men United, Foundation He+ HiV en sociale-mediaorganisatie Proud 2 Be) in voor sociale acceptatie en gelijke behandeling van iedereen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Zij is tevens lid van CARIFLAGS (een regionaal Caribisch netwerk). In tegenstelling tot dertien andere Caribische landen, waaronder buurland Guyana en Jamaica, heeft Suriname geen wettelijk verbod op homoseksualiteit. Hetzelfde geldt voor cross-dressing (je niet kleden naar je geslacht). In Jamaica werden zelfs homomoorden gepleegd; in Suriname iets dat ondenkbaar is, aldus de aanwezige vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld.

Toch is ook in Suriname de LHBT-race nog niet gelopen en betekent tolerantie nog geen acceptatie. Aanwezigen LHBT’s lieten weten zich de afgelopen maanden bedreigd te hebben gevoeld door het uitkomen van het lied ‘Bullet’ van King Koyabe. Het lied was een aanval op de LHBT-gemeenschap. Een vrijbrief om leden van die groep een kogel toe te dienen. De LHBT-gemeenschap kreeg afgelopen vrijdag en zaterdag steun, uit muzikale hoek. De artiest Typhoon (die recent twee Edisons heeft gewonnen) gaf vrijdagavond een concert op de Nederlandse residentie en zaterdagavond in hotel Torarica. Bij beide concerten riep hij op tot verdraagzaamheid en benadrukte hij dat de naam van zijn album (Lobi da Basi’, liefde is de basis) liefde is. En dan vooral zelfliefde en zelfacceptatie. Verwijzend naar het lied ‘Bullet’ gaf Typhoon aan dat als liefde de kern is, er geen plaats is voor zulke gedachten. Ook zijn lied ‘Als de hemel valt’ gaat over verdraagzaamheid en liefde (https://www.youtube.com/watch?v=nAyj8yZ6btw\).

Als toekomstvisie streeft het LHBT-platform in Suriname (net als in andere landen) naar gelijke rechten voor iedereen in Suriname, ongeacht seksuele gerichtheid of genderidentiteit. Zo voert het platform met de PGA-delegatie gesprekken met diverse bedrijven om te bepleiten dat Surinaamse bedrijven dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden bieden aan homoseksuele en heteroseksuele stellen. Daarnaast onderneemt het LHBT-platform het hele jaar door projecten en geeft het voorlichting. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Informatie uit de Kast’-campagne, de coming-outweek (waarbij ook de Nederlandse Ambassade vertegenwoordigd was) en een informatiestand bij de Onafhankelijkheidsdag. De leden van het platform gaven aan dat de medewerking van de Surinaamse overheid bij dit soort activiteiten meestal zeer voortvarend is. Het werk is nog niet gedaan. Zo wordt in 2015 met de Ambassade gewerkt aan een regionale activiteit over gelijke rechten voor LHBT’s en het naar Suriname halen van het toneelstuk ‘Aan niets overleden’ (http://www.raymisambo.nl/voorstellingen/aan-niets-overleden/).

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: