Meer vrouwen als schooldirecteuren – DiploHack in Marokko

Weblogbericht | 11-03-2015

Geschreven door Marleen Biezeno en Nadia Alaoui.

Marokko is een land dat midden in een hervormingsproces zit. Na de Arabische lente, die in Marokko vrij kort duurde door het snelle ingrijpen van de Koning, is in 2011 een nieuwe grondwet aangenomen.

Voor vrouwenrechten is in deze nieuwe grondwet veel aandacht. De implementatie van de grondwet laat echter veel te wensen over: het duurt lang, er is veel weerstand van conservatieve partijen en beloftes worden niet nagekomen.

Een van de prioriteiten van het Nederlandse mensenrechtenbeleid is het promoten van vrouwenrechten over de hele wereld. Er is in Marokko veel actieve civil society waar we mee samen kunnen werken. Zo ondersteunde de ambassade bijvoorbeeld een succesvol project van het Centre Chourouk waar mannen op innovatieve wijze bekend werden gesteld met vrouwenrechten, o.a. het Marokkaanse familierecht (#HeForShe in Marokko!).

Dit jaar wilden we voor Internationale Vrouwendag zelf een nieuw en innovatief project proberen: DiploHack! DiploHack is een evenement waar we o.a. diplomaten, civil society, sociale ondernemers, journalisten en software developers samenbrengen om hen te laten brainstormen over een maatschappelijk probleem. De software developers/”techies” gebruiken de uitkomsten van de brainstormsessie om tijdens een hackathon technische oplossingen voor het maatschappelijke probleem te ontwikkelen.

Marokko leek ons een perfecte plaats: een actieve civil society, een ICT-sector die steeds meer opbloeit en genoeg werk aan de winkel! We hebben samengewerkt met het Ministerie van Onderwijs, SimSim Participation Citoyenne (een NGO die werkt aan open government) en MakeSense (een internationale community van sociale ondernemers). Voor deze DiploHack hadden we ons twee doelen gesteld: de viering van Internationale Vrouwendag en de promotie van goed bestuur, met een focus op open data. Tijdens het tweedaagse evenement zijn we erin geslaagd om bijna 70 experts samen te brengen, die allemaal geïnspireerd naar huis gingen. De software developers hebben drie websites en één mobiele applicatie gebouwd en we gaan samenwerken met het winnende team om hun product verder te ontwikkelen. Het Marokkaanse Ministerie van Onderwijs heeft toegezegd een groot onderwijsrapport als open data te gaan delen.

Gisteravond heeft de Marokkaanse Minister van Onderwijs Rachid Belmokhtar een prijs uitgereikt aan het winnende team van DiploHack Maroc 2015. Het team heeft tijdens het evenement een platform ontwikkeld waar leraressen in contact kunnen komen met schooldirectrices, waar succesverhalen gedeeld kunnen worden in video’s en waarmee we hopen dat meer Marokkaanse vrouwen geïnspireerd zullen worden om leiderschapsposities in te nemen.

We hebben dus onze doelen bereikt, en deze eerste DiploHack in de MENA-regio was een daverend succes!

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: