Vrouwenrechten in Turkije

Weblogbericht | 06-03-2015

Geschreven door Robert Schuddeboom.

8 maart, Internationale Vrouwendag: in veel landen betekent dit goedkope chocolade en dure (Nederlandse) rozen. Een soort extra Valentijnsdag, maar dan voor collega’s.

In andere landen is het een in belang groeiende datum die katalyserend werkt en aanleiding geeft tot maatschappelijke en politieke discussies. Turkije is een dergelijk land. Vrouwenrechten zijn hier bepaald niet onomstreden, en staan volop in de aandacht.

8 maart: uitnodigingen stromen binnen. (Te) veel, alle zeer interessant en relevant. Zelf doen we als Turkije postennet het nodige, met een thematische lunch over vrouwenrechten en een receptie voor Transparency International. Bij dit laatste met als één van de hoofdboodschappen dat vrouwen én minder corrupt zijn én corruptie beter bestrijden. We wonen enkele conferenties bij waaronder die van de Istanbul Beurs met een pleidooi voor meer Turkse vrouwen in het economische leven. Daarnaast leveren we natuurlijk een bijdrage aan de HeForShe campagne, die afgelopen woensdag ook is gelanceerd in Turkije. In twee dagen waren er meer dan 1200 aanmeldingen. En laten we tot slot alle Matra- en mensenrechtenprojecten niet vergeten.

Geschonden of niet gehonoreerde vrouwenrechten zijn niet uniek voor Turkije. Maar er is hier zeker nog een weg te gaan. De discussie over seksueel geweld laaide afgelopen maand in alle heftigheid op naar aanleiding van de brute moord op de studente Özgecan Aslan. Protesten, solidariteit en onthutsende studies volgden. Uit een rapport bleek dat alle Turkse vrouwen vanaf 15 jaar te maken hebben gehad met een vorm van ongewenste seksuele intimiteit of seksueel geweld, in een ander rapport stond dat de meerderheid geweld tegen vrouwen gedoogde.

Dit strookt niet met mijn ervaring: ik zie Turkse vrouwen als krachtig en trots, zij laten niet over zich heen lopen. De Global Gender Gap Index van het World Economic Forum indiceert dat ik me wellicht toch vergis. Sinds de start in 2006 verkeert Turkije in de onderste lagen van de index. Dit zou volgens critici aan verkeerde statistieken liggen, maar nu deze na acht jaar nog steeds niet zijn bijgesteld vrees ik dat ze kloppen. Turkije beweegt zich tussen de plaatsen 105 en 129, met in 2014 de 125e plek van de 142 landen.

Over al deze zaken spraken we afgelopen week tijdens een thematische lunch “vrouwenrechten” op het Consulaat.  We discussieerden met vertegenwoordigers van universiteiten, een opvangcentrum, de leidende politieke partij en een economische organisatie. Positieve vrouwen, voor wie het glas ietsje voller is dan een paar decennia geleden, maar toch ook niet veel meer dan een bodempje. Er was brede overeenstemming over de slechte plek op de Global Gender Gap Index. Opvallend, want Turken zijn trots op hun land en uiten niet snel kritiek. De schuld lag bij de politiek, de media, de cultuur, maar beslist ook bij de vrouwen zelf. Oplossingen moeten worden gezocht bij het instellen van quota en bij een mentaliteitsverandering onder mannen en vrouwen. Momenteel bedraagt de economische participatie van vrouwen in Turkije maar 30%, één van laagste in de wereld. Het is wel interessant te zien dat Turkije ondanks alles hoog scoort als het aankomt op vrouwen in ‘raden van bestuur’ van bedrijven.. Al lijkt 11% niet hoog, Turkije staat hiermee toch op de 2e plaats in Europa. De overheid kan en moet een randvoorwaarden-creërende rol gaan spelen. Ik was vooral geïnteresseerd in de plek op de Global Gender Gap Index waar Turkije over een generatie zou zijn. De consensus was zo een beetje 10-15 plaatsen hoger. Mijn gasten keken er tot mijn verrassing blij bij.

8 maart: op mijn bureau staan 28 zakjes klaar. 28 zakjes met bonbons, een rode strik en een boodschap van de HeForShe campagne. Verleden jaar deed ik voor de eerste keer iets richting de vrouwelijke collega’s in verband met Internationale Vrouwendag. Dat leverde natuurlijk het nodige commentaar op van de mannelijke collega’s en dit zal dit jaar niet anders zijn. Mijn antwoord is eenvoudig: zodra er een SheForHe campagne wordt georganiseerd koop ik voor hen ook chocolade!

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: