Vragen van jongeren verdienen een antwoord

Weblogbericht | 03-02-2015

Geschreven door Lotte Dijkstra.

Afgelopen lente gaf ik een les seksuele voorlichting aan een groep 7 in Amsterdam. Het was een wat druk klasje, maar het was er ook gezellig.

De les ging goed; er waren veel vragen over hoe een baby nou precies in de baarmoeder zat en over hoe je nu eigenlijk aan iemand vertelt dat je hem of haar leuk vindt. Halverwege kwam het hoge woord er echter uit. “Maar juf, hoort seks dan geen pijn te doen voor een meisje?”

Uit de klas kwam veel instemmend geknik en het werd langzaam rumoerig. Na even doorvragen bleek waar dit idee vandaan kwam. “Maar waarom kreunen ze anders dan toch altijd zo?!” Gelukkig kon ik ze uitleggen dat dat niet van de pijn is, maar ik was wel geschrokken dat iedereen hier zo van overtuigd was.

Achteraf gezien is het misschien wel vreemd dat ik hier zo verbaasd over was. Want hoe moet je zoiets weten, als niemand het je ooit vertelt? Waarom worden meisjes ongesteld? Waarom doet iedereen zo geheimzinnig over seks? Plas ik dus niet uit mijn vagina? En krijg ik AIDS van zoenen?

Kinderen stellen eigenlijk altijd de juiste vraag. De vragen die ze stellen tonen waar we het eigenlijk nooit over hebben, wat de taboes zijn. Het is daarom goed dat kinderen in Nederland de kans krijgen om die vragen te stellen. Ik ben blij dat ik ze kan beantwoorden, maar weet tegelijkertijd dat er ook nog heel veel vragen onbeantwoord blijven. Vragen die ze dan nog niet hebben, maar straks niet meer kunnen stellen. Of vragen waar niemand antwoord op wil geven.

Overal in de wereld hebben jongeren deze vragen, maar niet overal krijgen ze een antwoord. Bovendien hebben jongeren ook andere vragen die gesteld zouden moeten worden. Want waarom kunnen minderjarigen in sommige landen geen condooms kopen? Waarom worden meisjes op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt? En waarom sterven er zoveel moeders bij de bevalling?

Dit zijn vragen, waarvan veel mensen liever niet hebben dat ze gesteld worden. Het zijn echter wel vragen die gesteld móeten worden en die een antwoord verdienen. Ze gaan over problemen die jongeren aangaan en beleven. Veel van de problemen rondom seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) treffen namelijk jongeren. Zo vindt 40% van de nieuwe HIV-infecties plaats onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar en trouwen er ieder jaar bijna 10 miljoen minderjarige meisjes, waardoor ze hun school niet kunnen afmaken en ze bovendien grote gezondheidsrisico’s lopen. Bovendien bestaat 25% van de wereldbevolking uit jongeren tussen de 15 en 24 jaar en is dit in sommige landen zelfs 40 tot 90 procent, dit is zo’n groot deel van de bevolking dat je hun belangen niet kunt negeren.

Het is daarom cruciaal dat jongeren mee mogen praten in besluitvorming over SRGR. Het is een onderwerp dat juist ons aangaat en we stellen daarom ook de juiste vragen. Betekenisvolle jongerenparticipatie laat jonge mensen in gesprek gaan met autoriteiten, of dit nu de regering, de politie of de school is, om ervoor te zorgen dat deze het belang van jongeren meer in acht nemen. Jongeren zijn nog minder beïnvloed door traditie en met hun innovatieve ideeën kunnen ze veel oplossingen bieden, die deze problemen zo hard nodig hebben. Zij weten immers wat er speelt.

Het aankomende jaar zal ik daarom als SRGR jongerenambassadeur aandacht vragen voor SRGR en jongeren. Ik wil beleidsmakers wereldwijd laten inzien wat het belang van SRGR voor jongeren is. Naast zorgen dat SRGR-vragen een antwoord krijgen, wil ik ook dat jongeren in andere landen de gelegenheid krijgen deze te stellen. Ik wil betekenisvolle jongerenparticipatie promoten bij andere overheden, zodat jongeren hun stem kunnen laten horen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat goede vragen gesteld moeten worden en goede antwoorden verdienen.
De jongerenambassadeur SRGR met
minister van Ontwikkelingssamenwerking
Lilianne Ploumen.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: