Girlpower of hoe Albanese vrouwen geïnspireerd raken door een Mexicaanse politica

Weblogbericht | 28-01-2015

Geschreven door Dewi van de Weerd.

Mensenrechtenfilmfestival Movies that Matter geeft ambassades ieder jaar de keuze uit een filmmenu met mensenrechtenfilms. Ambassade Tirana in Albanië organiseerde een klein filmfestival.

De ambassade in Tirana had dit jaar zoveel aanvragen om de films te vertonen dat in december rond mensenrechtendag een klein filmfestival georganiseerd werd. Zes verschillende films werden vertoond in samenwerking met enkele universiteiten en maatschappelijke organisaties.

De meest bijzondere vertoning vond echter plaats achter gesloten deuren. We waren in de vrouwengevangenis Ali Demi van Tirana. Voordat we naar binnen mochten werden we gefouilleerd en moesten we telefoons en tassen inleveren. Een nieuwe locatie, want deze gevangenis was pas een paar maanden alleen een vrouwengevangenis. In de strijd tegen corruptie en criminaliteit heeft de Albanese regering het laatste half jaar veel mensen gearresteerd. Een bijeffect van dit actievere beleid op straat is dat gevangenissen vol raken. Er is sprake van meer dan 30 procent overbevolking en dat leidt tot allerlei problemen. Zo zijn er in gevangenissen vaak geen aparte afdelingen voor jongeren. Samen met de Nederlandse en Albanese Helsinki comité’sgericht op verbetering van naleving mensenrechten en versterking rechtsstaat in Europa financiert Nederland een programma om de situatie voor jongeren in Albanese gevangenissen te verbeteren. Daarover een andere keer meer.

De vrouwengevangenis in Tirana is een voorbeeld van hoe het management van het Albanese gevangeniswezen daadwerkelijk probeert de situatie voor gevangenen te verbeteren. Er is redelijk wat bewegingsruimte in de gevangenis, de zespersoons cellen zijn open en iedereen kan gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimten. Er is een crèche voor kinderen tot drie jaar. Ook stimuleert de reclassering de vrouwen om te (hand)werken om wat afleiding te krijgen, ze makkelijker te kunnen laten terugkeren in de maatschappij en hun families finiancieel te kunnen ondersteunen. Veel van deze vrouwen zijn overigens niet alleen dader, maar zelf ook slachtoffer, namelijk van huiselijk geweld, een wijdverbreid probleem. De gevangenis is begonnen met een project om de vrouwen groenten en bloemen te laten kweken. Er is een grote kas aangelegd op het terrein. Het plan is de bloemen te gaan verkopen.

De Movies that Matter film die we lieten zien was toepasselijk, want gaat over gelijke rechten voor vrouwen. Een inheemse Mexicaanse vrouw die tot burgemeester wordt verkozen, wordt na haar verkiezing geboycot omdat ze vrouw is. Ze moet de nodige strijd leveren om toch erkend te worden. De film was oorspronkelijk in het Spaans, maar een communicatiemedewerker van het ministerie van Justitie maakte een Albanese ondertiteling voor de vertoning.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: