Tienduizenden vluchtelingen midden in de Jordaanse woestijn

Weblogbericht | 20-01-2015

Geschreven door Marc Ponsen.

Dit is Za’atari, één van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Sinds 2012 hebben meer dan 400.000 Syrische vluchtelingen hier voor korte of langere duur een relatief veilig heenkomen gevonden.

Op dit moment wonen er circa 85.000 mannen, vrouwen en kinderen midden in de Jordaanse woestijn. Ongeveer zoveel mensen als er in de hele gemeente Hilversum wonen!

In september 2013 bracht minister Ploumen een bezoek aan Jordanië en zag zij dat de noodhulpverlening in Za’atari niet langer volstaat. Er moet worden geïnvesteerd in langetermijnperspectieven voor de vluchtelingen. Het afgelopen jaar is er al veel vooruitgang geboekt. Tenten zijn vervangen door containers en ook andere voorzieningen zijn uitgebreid. Dit alles heeft geleid tot een meer leefbare samenleving.

Toch valt er nog veel te winnen. In totaal wonen er nu meer dan 622.000 door UNHCR- de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties- geregistreerde Syrische vluchtelingen in Jordanië. Dan tellen we de Palestijnse en Iraakse vluchtelingen nog niet eens mee. Het is duidelijk dat dit een enorme druk oplevert voor de zeven miljoen Jordaniërs en de samenleving als geheel. Uit veiligheidsoverwegingen en om spanningen tussen de bevolkingsgroepen te voorkomen, wordt de bewegingsvrijheid van de Syriërs beperkt. Zo mogen ze niet werken en geen beroepsonderwijs volgen. De veerkracht van mensen onder deze omstandigheden blijft indrukwekkend.

Minister Koenders opende in het VN-gebouw in New York een fototentoonstelling over Za'atari. Hieronder een selectie van de foto's van Nina Berman (VS), Andrea Bruce (VS), Alixandra Fazzina (VK) & Stanley Greene (VS) van fotografencollectief NOOR http://noorimages.com.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: