Libanese en Syrische LHBT-individuen; kunnen zijn wie je wilt

Weblogbericht | 22-12-2014

Geschreven door Hester Somsen.

Een maand geleden werd ik uitgenodigd voor een toneelstuk in het centrum van Proud Lebanon, een organisatie die zich inzet voor LHBT-individuen in Libanon.

Het toneelstuk was onderdeel van een van Proud’s projectactiviteiten. Een groep LHBT-jongeren uit Syrië heeft hun oorlogservaringen, angst en emoties in een samenhangend stuk verpakt, eindigend in een positieve climax waarin zij uitten hoe zij hun leven weer opgepakt hebben in Libanon met dank aan Proud Lebanon. Het was een aangrijpend stuk en ik realiseerde mij, ook op basis van de gesprekken die daarop volgden, hoe onmisbaar een centrum is in Libanon voor deze jeugd.

Proud Lebanon is een organisatie die LHBT-individuen in Libanon opvangt in haar centrum, medisch en psychisch ondersteunt, beschermt en traint op het gebied van rechten aan de hand van diverse activiteiten en trainingen. Het centrum heeft een vrolijke en frisse uitstraling en zit vol met jongeren die lief en leed met elkaar delen.

Het merendeel van de jongeren in het Proud centrum is van Libanese of Syrische afkomst. Veel van de LHBT-jongeren uit Syrië hebben geen onderkomen of werk en zijn gevlucht naar Libanon in de hoop op een beter bestaan. Libanon staat in het Midden-Oosten bekend als een land waar LHBT-individuen vrijer kunnen leven en meer gerespecteerd worden dan in de rest van de Arabische wereld. Toch worden ook in Libanon LHBT personen vaak geminacht, vervolgd, gearresteerd en in sommige gevallen mishandeld. Vele jongeren die naar het centrum komen hebben het dan ook zwaar te verduren in de maatschappij: vooral de Syrische jongeren die naast LHBT ook vluchteling zijn en stuiten op allerlei vluchteling-gerelateerde problemen.

Het centrum van Proud is een thuis voor hen, waar zij samen kunnen komen en zich verbonden voelen, behorend tot een en dezelfde groep. Het is goed om te zien hoe de jongeren hun zorgen hier opzij kunnen zetten en zich kunnen vermaken.

Nederlandse steun

Proud Lebanon is mede dankzij Nederlandse steun uitgebloeid tot een onmisbare organisatie voor LHBT in Libanon. Sinds 2013 steunt de ambassade Proud Lebanon vanuit het mensenrechtenbudget. Afgelopen zomer is Proud Lebanon een nieuw project gestart dat uitgebreidere sociale, humanitaire en psychosociale diensten aanbiedt aan LHBT-individuen. Als onderdeel hiervan worden er iedere week trainingssessies en gezamenlijke activiteiten georganiseerd en krijgt men iedere dag een gratis maaltijd aangeboden. Daarnaast kunnen de jongeren hulp en advies krijgen van een advocaat, sociaal werker, arts en psychiater op speciale inloopuren.

Belangrijk is dat mensen hun rechten kennen, gesterkt worden in de overtuiging dat iedereen moet kunnen zijn wat en wie hij/zij wil, en dat zij op hun beurt deze tolerantie, op alle vlakken, ook uitdragen. Het is mooi dat we daaraan als Nederland hier in Libanon ons steentje kunnen bijdragen. 

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: