Leven in de marge

Weblogbericht | 16-12-2014

Geschreven door Nanna Stolze.

In een onopvallend gebouw in een onopvallende buitenwijk van Lahore bevindt zich een ontmoetings- en gezondheidscentrum voor homoseksuelen en transgenders in Pakistan.

Bijzondere gesprekken

De sfeer is uitgelaten als we op bezoek komen en ik voel me direct op mijn gemak. Wellicht heeft dat ook te maken met het feit dat alle muren roze en paars gestreept zijn en dat ik bloemen krijg bij binnenkomst.

Het is bijzonder dat deze mensen, wiens bestaan nagenoeg ontkend wordt door de meeste Pakistanen, weinig last ondervinden van conservatieve buurtbewoners. Hun verhalen zijn des te meer schrijnend omdat de meeste van de aanwezigen verstoten zijn door hun familie en alleen het netwerk dat het centrum faciliteert in 5 steden in Pakistan als thuisbasis hebben.

Hoe ga je te werk als organisatie in een oerconservatief land als Pakistan waar seksualiteit geen gespreksonderwerp is? Niet binnen het gezin tijdens je jeugd, niet op school tijdens de biologieles en niet in het openbare leven. Hoe eenzaam moet je je voelen als jonge opgroeiende puber als je je realiseert dat je bepaalde gevoelens koestert waar je geen woorden voor hebt.

Hierover gaan de bijzondere gesprekken die volgen. Eenzaamheid, de risico’s van sekswerk, gezondheidsrisico’s en het gebrek aan psychische begeleiding bij (veelal illegaal uitgevoerde) transgenderoperaties.

De situatie in Pakistan

Samen met de landenmedewerker Pakistan Maarten de Boer bezochten we in november tijdens een werkbezoek aan Lahore Naz Male Health Alliance (NMHA), opgericht in 2011. Het is de eerste en enige organisatie in Pakistan die zich richt op homoseksuelen en transgenders. Ze voorzien in technische, financiële en capaciteitsopbouw voor de gezondheid, het welzijn en de mensenrechten van homoseksuelen en transgenders. Dit doen ze door het geven van trainingen samen met andere netwerken, groepen en organisaties in Pakistan die zich ook voor mensenrechten inzetten. Momenteel zijn ze uitvoerend partner in Pakistan voor een nieuw meerjarig programma samen met Oxfam Novib.

Naz Male Health Alliance opereert met minimale zichtbaarheid in Pakistan vanwege de conservatieve religieuze cultuur, de politieke instabiliteit en de veiligheidssituatie in het huidige Pakistan. De organisatie heeft daarom geen publieke website en is niet actief op social media. Dit ‘onzichtbaarheidsbeleid’ beschermt de identiteit van de cliënten en de staf van het centrum. De straffen voor homoseksuele handelingen in Pakistan variëren van zweepslagen tot gevangenisstraffen van 10 jaar.

Voor het gebruiken van deze foto is toestemming gevraagd aan de aanwezigen.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: