Het bijzondere verhaal van Nujood: gescheiden op je 10e

Weblogbericht | 05-12-2014

Geschreven door Harry Putker.

Dit gaat over Nujood. Zij is een teenager die graag naar school gaat, omdat ze advocaat wil worden. Ze woont in een arme buurt van de hoofdstad van Jemen, Sana’a.

Foto door Stephanie Sinclair, National Geographic.

Haar vader runt de kruideniers-winkel op de begane grond van het pand waarin de familie woont. Een vrolijk meisje, heldere ogen, ze lacht graag. Ze scheidde van haar echtgenoot toen ze 10 jaar oud was. Het pand is gekocht met het geld dat ze verdient met het boek dat ze geschreven heeft.

Jemen is een van de landen ter wereld waar de ongelijkheid tussen man en vrouw het grootst is, volgens VN-indicatoren. Het heeft geen wettelijk vastgelegde minimumleeftijd voor een huwelijk. Ongeveer 1 op de 3 meisjes trouwt voordat ze 18 jaar zijn, 1 op 9 voor de 15e verjaardag.

Nujood werd vlak vóór haar 10e verjaardag door haar vader uitgehuwelijkt aan een man die bijna 4 keer zo oud was als zij. Zij werd regelmatig geslagen door haar schoonfamilie en meerdere malen verkracht door haar echtgenoot. Twee maanden na de trouwerij liep ze weg, en ging naar de rechtbank. Daar zat ze een halve dag te wachten op een bankje, totdat een rechter haar opmerkte. Ze diende een aanvraag voor echtscheiding in.

In Jemen spelen conservatieve culturele waarden een grote rol. Het is voor vrouwen, die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, vrijwel onmogelijk om dat aan de orde te stellen. Zij worden verstoten door hun schoonfamilie en hun eigen familie. Zij raken meestal het contact met hun kinderen kwijt, als ze het naar buiten brengen. Daders worden zelden aangepakt.

Nujood verwierp het voorstel van de rechter om na een paar jaar (ze zou dan 12 of 13 zijn) naar haar man terug te gaan. Ze slaagde er in om de echtscheiding officieel te krijgen, maar ze moest wel een vergoeding betalen aan haar man. Zij ging weer bij haar vader wonen, die haar uitgehuwelijkt had. Haar voormalige echtgenoot werd niet veroordeeld voor het misbruik.

Er hangt verandering hangt in de lucht in Jemen, hoewel dat niet gemakkelijk zal zijn. Er zijn voorstellen gedaan om een minimumleeftijd van 18 jaar voor huwelijken in de nieuwe grondwet vast te leggen. Conservatieve groeperingen trachten deze voorstellen echter af te zwakken.

Nujood, die nu 16 is, schreef een boek over haar beslissing en de rechtszaak, die nationaal noch internationaal onopgemerkt was gebleven. Haar paspoort werd ingenomen, omdat ze voor negatieve krantenkoppen gezorgd had over Jemen in vrijwel de gehele wereld. Ze kon daarom enkele prijzen die in het buitenland aan haar waren toegekend vanwege haar uitzonderlijke moed, niet in ontvangst nemen.

Nog steeds worden elke maand zeer jonge meisjes gedwongen in het huwelijk te treden met een veel oudere man, en nog steeds moet een aantal van hen dat met de dood bekopen. De strijd om vrouwenrechten in Jemen komt van ver en heeft nog een zeer lange weg te gaan. Nujood is een voorbeeld, maar helaas ook een uitzondering.

De royalties van haar boek stelden haar vader in staat om een nieuw huis in Sana’a te kopen en een winkel te beginnen. Zij zelf heeft weinig gezien van de opbrengst van haar boek. Vorig jaar zette haar vader haar het huis uit, en huwelijkte hij haar jongere zuster uit aan een man die twee keer zo oud is als zijzelf.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: