Over Meisjes, Tonton Say Say en Sinterklaas

Weblogbericht | 03-12-2014

Geschreven door Pieter Jan Kleiweg.

Sinterklaastijd. Elke dag vertellen mijn vrouw en ik kleine leugens aan onze kinderen: over paarden die over daken lopen, Pieten die met lopers het huis in komen en Sint die tegelijkertijd in Senegal en Nederland kan zijn.

De Nederlandse ambassade te Dakar, Senegal. Foto van CASArchitects.

Seksueel misbruik
Liegen tegen kinderen, mag dat? Vorige week werd ik geconfronteerd met een “speeltest” die de Senegalese NGO ‘Centre de Guidance Infantile et Familial’ (=Centrum voor Kinderen en Families) had gemaakt voor ouders en meisjes. Deze NGO, die via het Mensenrechtenfonds steun krijgt van Nederland, wil seksueel misbruik tegen meisjes bestrijden.
De “speeltest” vraagt meisjes te reageren op handelingen van ‘Tonton Say Say’  (=‘Ondeugende Oom’). Zie bijgaande foto.
De les uit de speeltest is betrekkelijk eenvoudig: doe nooit iets stiekem, en informeer je moeder.  

Seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes komt in Senegal veel voor. En is nog steeds een groot taboe. 30% van de huwelijken zijn met meisjes onder de 18 jaar. Vrouwenbesnijdenis komt nog veel voor, vooral in het rurale Oosten van het land en bij de Peul etnie.   

Papier is geduldig
Het uitbannen van geweld tegen vrouwen blijft een lastige opgave. Want op papier is alles in Senegal goed geregeld. Bijna de helft van de parlementsleden is vrouw. Vrouwenbesnijdenis is bij wet verboden. Evenals huwelijken onder de 18 jaar. Maar de handhaving van deze wetgeving is bijzonder lastig. Vooroordelen, zelfs bij de elites, staan in de weg. Mijn mond viel open toen een doorgaans verstandige Senegalese politicus laatst tegen mij zei dat “niet besneden vrouwen sneller vreemd gaan” en dat een “besneden poes strakker en schoner is”.
Maar ook bittere economische redenen belemmeren voortgang. Het vroeg uithuwelijken van een dochter betekent dat er een mond minder te voeden is, en levert in de armste delen van Senegal snel 1200 Euro op; een jaarsalaris.   

Wat te doen?
Nederland kan zelf geen gedragsverandering afdwingen. Maar we kunnen wel organisaties helpen die tot in de haarvaten van de Senegalese samenleving doordringen. Zoals de Vereniging van Senegalese vrouwelijke juristen (Association des juristes sénégalaises), die rechtswinkels runt in de volkswijken van Dakar. Vrouwen en meisjes worden door professionals geholpen hun verhaal te doen en hun recht te halen tegen Tonton Say Say.

We lieten via de mobiele cinema de film 'Tall as the Baobab tree' door heel Dakar en daarbuiten zien - een film met een triest eind, want Tonton Say Say wint. De hoofdrolspeelster moet toezien hoe haar jongere zusje van 14 -stiekem- aan een oude man wordt uitgehuwelijkt.

Is Sinterklaas ook een Tonton Say Say? Nee. Maar rond 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, leer ik mijn kinderen: geheimpjes mag je alleen maar voor je houden als het leuke geheimpjes zijn. En als iemand iets doet wat niet leuk is, en dreigt “dit is ons geheim”: meteen aan mama vertellen.  En ik hou het geheimpje van de Sint nog maar even voor me.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: