Ethiopië /Amhara - Maandverband om kindhuwelijken te voorkomen

Weblogbericht | 01-12-2014

Geschreven door Bouwe-Jan Smeding.

Samen met Djanabou (hoofd child protection Unicef Ethiopië) was ik in Amhara ter voorbereiding van een door Nederland gefinancierd project om kindhuwelijken in deze regio te voorkomen.

Meer dan 40% van de meisjes trouwt in deze regio voor haar 18e verjaardag en voorlichting op grote schaal is nodig om een halt te roepen aan deze schadelijke traditionele gewoonte.

Tijdens het bezoek aan een school kregen we de mogelijkheid om met een groepje van zo’n tien meisjes tussen de 12 en 15 jaar te praten over wat het betekent voor hen om niet uitgehuwelijkt te zijn. In tegenstelling tot Nederlandse meisjes waren al deze meisjes zeer verlegen en het duurde even voordat ze met hun verhalen kwamen. De mogelijkheid om op school te kunnen blijven werd door alle meisjes als een zeer groot goed gezien. Eén meisje maakte extra indruk door haar verhaal. Zij was op haar eerste verjaardag uitgehuwelijkt en dit was dankzij een kordate lerares recent voorkomen. Haar moeder had eigenlijk direct ingestemd met het ontbinden van het contract, maar haar vader had hier toch meer moeite mee. Met een combinatie van trots en schaamte vertelde ze uiteindelijk dat haar vader twee weken in de gevangenis had gezeten; pas toen ook hij instemde met de ontbinding van het contract tot uithuwelijken werd hij weer vrijgelaten.

Nog onder de indruk van haar verhaal gingen we de rest van de school bekijken. Voor een school met meer dan duizend leerlingen waren de voorzieningen erg beperkt. Dankzij een project van een NGO had deze school echter wel een ruimte waar meisjes die ongesteld zijn in privacy zichzelf kunnen wassen en werd er tevens (wasbaar en daardoor herbruikbaar) maandverband ter beschikking gesteld. Het effect van zo’n kleine ruimte en zo’n simpel (maar ingenieus) maandverband op de waardigheid van meisjes bleek enorm. Minder afwezigheid door ongesteld zijn, daardoor een grotere kans om de school af te maken, en minder risico om te moeten trouwen op jonge leeftijd.

De ambassade in Addis Ababa heeft meteen besloten een extra bijdrage te geven voor Menstrual Hygiene Management aan het grote WASH-programma in Ethiopië. Hierdoor krijgen meisjes op scholen de beschikbaarheid over maandverband (gemaakt door vrouwengroepen) en toegang tot een eigen meisjesruimte om zich te wassen. Ook voorlichting over ongesteld zijn is nog hard nodig. Zolang zoveel moeders in Amhara denken dat ongesteld zijn komt doordat je seks hebt gehad, is informatie zeer belangrijk.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: