Ook Palestijnse vluchtelingen naar school

Weblogbericht | 01-12-2014

Geschreven door Lisa Bakels.

Vele nieuwsgierige oogjes kijken naar ons door het deurgat, waar wij met vergelijkbare blikken terugkijken. Binnen zitten zo’n 30 kleine meisjes in de schoolbanken, vol enthousiasme.

Palestijnse vluchtelingenkinderen presteren beter

Vele nieuwsgierige oogjes kijken naar ons door het deurgat, waar wij met vergelijkbare blikken terugkijken. Binnen zitten zo’n 30 kleine meisjes in de schoolbanken, vol enthousiasme. Met andere vertegenwoordigers van donorlanden van UNRWA bezoek ik een van de 174 scholen voor 186.000 Palestijnse vluchtelingenkinderen in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Het gebouw, eigenlijk bedoeld als woonhuis en niet als school, is vervallen en zonder verwarming voor de koude winters of airconditioning voor de hete zomers. De meeste scholen draaien dubbele ‘shifts’, in de ochtend voor jongens en in de middag voor meisjes, vanwege het grote aantal kinderen. Sinds de oorlog in Syrië zijn daar nieuwe Palestijnse vluchtelingenkinderen uit Syrië bijgekomen. Hoewel de nationale scholen voor Jordaanse kinderen er een stuk beter uitzien, heeft een recent rapport van de Wereld Bank getoond dat de kinderen op door UNRWA gerunde scholen beduidend beter presteren. http://bit.ly/11RRMj0

Warme handen zijn belangrijk!

Ditzelfde geldt voor de twee UNRWA-colleges waar Palestijnse vluchtelingen in Jordanië beroepstraining kunnen volgen. We nemen deel aan een les voor toekomstige vroedvrouwen: “als je de buik aanraakt altijd eerst je handen warm maken!”, benadrukt de lerares die bij wijze van voorbeeld haar handen goed tegen elkaar wrijft alvorens deze op de plastic buik op de behandeltafel te leggen. Op dit door UNRWA opgezette college komt een kwart van de studenten uit zeer arme families. Ook Palestijnse vluchtelingen gevlucht uit Syrië hebben hier les; zij hoeven geen collegegeld te betalen.

 

Het werk van UNRWA

UNRWA (zie www.unrwa.org) is de VN-organisatie bedoeld om ruim 5,3 miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en Gaza op allerlei manieren te steunen. Naast onderwijs, biedt de organisatie gezondheidszorg, een sociaal vangnet voor de allerarmsten en noodhulp. Dit laatste wordt helaas een steeds belangrijker deel van UNRWA’s werk, met de oorlogen in Syrië en recentelijk weer in Gaza. UNRWA voert haar werk grotendeels zelf uit. 95% van UNRWA’s staf is zelf Palestijnse vluchteling. Nederland draagt aan UNRWA bij om dit werk mogelijk te maken; in 2014 in totaal met 17,5 miljoen euro.

Al 65 jaar…

UNRWA was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke organisatie, die haar werk zou doen totdat de vluchtelingen weer terug konden naar hun huizen in Israël. Iedere drie jaar wordt het mandaat van UNRWA verlengd door de Algemene Vergadering van de VN. Inmiddels bestaat UNRWA 65 jaar, met geen einde in zicht zolang er geen oplossing is in het Israëlisch-Palestijns conflict. Tijdens de donorbijeenkomst van UNRWA op 17 en 18 november in Jordanië, bleef de Commissioner General van UNRWA hoop houden: “65 years is quite a respectable age. So maybe now it is time for other things to happen.”

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: