De onzichtbare Mexicaanse Vrouwenmoorden

Weblogbericht | 26-11-2014

Geschreven door Fleur Verhoef.

De gezichtsuitdrukkingen van de duizenden demonstranten tijdens de Mars tegen Feminicide in Mexico- stad spreken boekdelen. Niet alleen moeten velen leven met het verlies van hun dochter, vriendin, tante of moeder ...

... ook moeten ze leven met het feit dat een gruwelijk gewelddadige daad tegen de vrouw onbestraft blijft, ondanks het feit dat de dader vaak bekend is bij de familie.

De cijfers van het onlangs uitgebrachte rapport van de door de Nederlandse ambassade gesteunde organisatie; El Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio (OCNF) zijn schrikbarend. In slechts twee jaar tijd, in de jaren 2012 en 2013, zijn er in Mexico maar liefst 3892 vrouwen vermoord. Dat wil zeggen dat er elke dag 6 vrouwen van het leven worden beroofd, waarvan tenminste de helft als feminicide bestempeld kan worden, moord vanwege het simpele feit dat ze vrouw zijn. Onacceptabel en de spandoeken op de Paseo de La Reforma staan dan ook vol met de leuzen “Gerechtigheid”.

Helaas is de bittere realiteit dat feminicide in Mexico vaak onbestraft blijft. Slechts 15 procent van de dodelijke ongevallen onder vrouwen wordt onderzocht als feminicide en in minder dan 2 procent van de gevallen wordt iemand schuldig bevonden. De grootste uitdaging in het land is dan ook om het fenomeen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Vrouwenmoord komt nauwelijks aan het licht omdat het binnen de “beschermde muren” van het huwelijk of het gezin gebeurt. Moord wordt hardnekkig ontkend en regelmatig door de Mexicaanse autoriteiten afgedaan als zelfmoord. In enkele gevallen schemert het “machismo” door en wordt er zelfs verklaard dat de vrouw zélf aanleiding zou hebben gegeven tot moord.

Ondanks de hervormingen die op federaal niveau in 2007 zijn doorgevoerd, zoals de door het Congres aangenomen Richtlijn General Law of Access for Women to a Life Free of Violence (GLA WOLF), beperkt het gebrek aan coördinatie tussen de verschillende Mexicaanse instanties en staten een succesvolle implementatie. De Staat ontbreekt het ook vaak aan middelen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Een positief punt is wel dat het misdrijf feminicide in steeds meer staten in het wetboek van strafrecht wordt opgenomen. Met deze introductie zal wellicht, samen met het efficiënter wordende strafprocesrecht in het land, het percentage onopgeloste vrouwenmoorden af kunnen nemen.

Opvallend is ook dat steeds meer vrouwen in Mexico hun stem laten horen. Door middel van vrouwenrechtenorganisaties maken ze zich samen sterk voor de erkenning van feminicide in het land. Zo komen de onzichtbare Mexicaanse vrouwenmoorden stap voor stap steeds meer aan het licht.  

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: