25 november: internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

Weblogbericht | 25-11-2014

Geschreven door Lila Del Colle.

Huiselijk en seksueel geweld, verkrachtingen binnen het huwelijk, vrouwenbesnijdenis, kindhuwelijken, eerwraak: ze vallen allen onder de noemer geweld tegen vrouwen. Het lijkt zo oud als de mensheid, maar daarom geen reden het te accepteren in onze maatschappijen.

Want het zijn niet alleen ernstige schendingen van iemands mensenrechten, het heeft ook verstrekkende gevolgen voor hele samenlevingen en de wereldeconomie. Een derde van alle vrouwen zou gedurende haar leven te maken hebben met geweld, zowel in de private als de publieke sfeer. De Wereldbank toonde aan dat geweld tegen vrouwen hele gemeenschappen ontwricht en een obstakel vormt voor de economische ontwikkeling van een land. Voorzichtige schattingen tonen aan dat het BNP in Brazilië en Tanzania 1.2% lager uitvalt als gevolg van huiselijk geweld. In Chili zelfs 2%. Om nog maar niet te spreken over de kosten voor de lange termijn of de psychische en emotionele impact voor de overlevenden van dit geweld. Reden te over om blijvende aandacht te hebben voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen.

Nederland zet zich sinds jaar en dag in voor vrouwenrechten en wordt internationaal gezien als één van de voortrekkers op dit gebied. Gisteren (24 november) nam de Algemene Vergadering een resolutie aan inzake de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Nederland en Frankrijk namen hiervoor het initiatief. De resolutie werd gesteund door maar liefst 111 (van de 193) VN-lidstaten. 111 landen die zich hiermee vrijwillig committeren aan de bestrijding van deze vorm van geweld, door te investeren in preventie alsook in de bestrijding van straffeloosheid. En wie denkt dat zo een resolutie slechts een papiertje is, heeft het niet bij het juiste eind. Want het is een uitstekend middel voor het maatschappelijk middenveld om die 111 landen te herinneren aan de verplichtingen die ze zichzelf hebben opgelegd door de resolutie actief te steunen. De Nederlandse overheid doet dat via het netwerk van ambassades ook.

Vandaag, 25 oktober, is het Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Het is tevens de eerste dag van de zogeheten 16 Days of Activism against Gender Violence, een periode waarin individuen en staten worden aangemoedigd door middel van activiteiten en interventies voortgang te maken op dit terrein. Het eindigt, heel symbolisch, op de Internationale Dag voor de Mensenrechten (10 december). In deze periode zullen ook wij aandacht besteden aan geweld tegen vrouwen. Je zult hier de komende 16 dagen geregeld blogs zien die geschreven zijn door collega’s van onze ambassades. Zij zullen onder andere door middel van anekdotes aantonen hoe groot het probleem is in ‘hun land’ en wat Nederland doet om de situatie te verbeteren.

Houd onze Facebookpagina ‘Nederland, mensenrechten en de VN’ en deze blog dus in de gaten! En nog beter: doe zelf ook mee aan de 16 day campaign.

Voor meer informatie over de 16 Days of Activism against Gender Violence: www.unwomen.org

Wil jij ook een Twibbon om steun te betuigen aan de campagne? Klik hier.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: