#Hackunamatata – Nieuwe oplossingen voor uitdagingen in ontwikkelingshulp

Weblogbericht | 31-10-2014

Geschreven door Egon Hollands.

Creatievelingen uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland ontmoetten elkaar tijdens een hackathon om na te denken over de problemen in het Grote Merengebied van Afrika (Burundi, DR Congo, Oeganda en Rwanda).

In sommige delen van dit gebied is de toegang tot water beperkt en bestaat geen tot nauwelijks voedselzekerheid. Dorpen worden vaak aangevallen, geplunderd of vernietigd.

Het doel van de Hackathon is om aandacht te vragen voor deze problemen en innovatieve oplossingen te zoeken, onder meer om hulpgeld op de juiste plekken te krijgen en geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Reina Buijs, die bij Buitenlandse Zaken een van de hoofdverantwoordelijken voor internationale samenwerking is, opende zaterdagochtend de Hackathon die gevolgd werd door een boeiende presentatie over het Nederlandse beleid in het Grote Merengebied door een Brechtje Klandermans, medewerker op de ambassade in Rwanda. Na een korte introductie over IT-dashboards en een levendige discussie over het Grote Merengebied stortten de hackers zich op de challenges.

‘Hack for the good’, was het motto en dit werd serieus aangepakt. Na een laatste snack om 22.00 werd de versnelling ingezet en om 5.30 hield de laatste hacker het voor gezien. Zondagochtend kroop de eerste hacker om 7.00 uit de slaapzak en werd er nog hard gewerkt om de puntjes op de i te zetten.

Nadat ook de pitches voor de jury waren voorbereid, kon het beoordelen van de digitale oplossingen beginnen. Femke Dekker (Buitenlandse Zaken), Siem Vaessen, (Zimmerman&Zimmerman) en Leo Stolk, (Open Data, Oxfam/Novib), hadden de uitdagende taak om de uitkomsten te beoordelen op design, vaardigheid en creativiteit.

Femke Dekker over de resultaten: “Het organiseren van een Hackathon is een innovatieve manier om complexe internationale vraagstukken met een ICT-bril te benaderen en toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het was een voorrecht een van de jurydleden te zijn, en ik ben enorm onder de indruk wat de ontwikkelaars hebben bereikt binnen 48 uur.’’

Wie waren de winnaars?

  • HVE kreeg de prijs voor beste design. Een applicatie waarin data wordt gemaakt: door het koppelen van SMS-berichten aan lokale hulpverleners wordt duidelijker waar hulpvragen vandaan komen.
  • Adventure line won de prijs voor vaardigheid, met een 5D-tool om indicatoren, landen en donoren te analyseren. Een nuttig instrument om te kijken of hulp ook effect heeft.
  • Aid Correlations ontving de prijs voor de creatieve manier waarop ‘openstreetview’ kan worden ingezet voor ontwikkelingssamenwerking.

Voor meer informatie: www.hackunamatata.nl of kijk naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=15RVKEFpB1A#t=1

Meer weten over andere ‘hacks’ waar het Ministerie van Buitenlandse Zaken bij betrokken is: www.diplohack.org

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: