India - vrouwelijke politieke talenten in actie op het platteland van Rajasthan

Weblogbericht | 16-10-2014

Geschreven door Jan-Jaap Gerards.

Vorige maand had ik de kans om een seminar van onze partner-NGO SIDART (Society of Integrated Development Activities, Research and Training) bij te wonen. Onze ambassade steunt SIDART  bij haar werk voor de ondersteuning van vrouwen in het lokaal bestuur.

Het werk van SIDART focust hier op het Sanganer Block, een verzameling dorpjes in het district Jaipur (deelstaat Rajasthan) in het noordwesten van India.

De positie en emancipatie van Indiase vrouwen zijn sterk in ontwikkeling. Formeel zou je kunnen zeggen dat hun politieke emancipatie compleet is: na de onafhankelijkheid kregen zowel mannen als vrouwen toegang tot de politieke besluitvorming en een gelijke stem aan de tafel. Lokale Indiase overheden faciliteren dat vrouwen ook daadwerkelijk meedoen. Zo is er bijvoorbeeld een quotum voor het aantal vrouwelijke politici in de verschillende bestuurslagen. Dit heeft gezorgd voor meer zichtbaarheid en aanwezigheid van vrouwen in politieke functies.

Dat beleid is natuurlijk goed, maar het is daarmee nog niet meteen zo dat deze quota ook leiden tot bijvoorbeeld een echt sterke rol voor Indiase vrouwen in de dagelijkse praktijk van de dorpspolitiek. Wanneer je bijvoorbeeld niet kan lezen en schrijven en je leven zich tot het moment van je verkiezing zich vooral binnenshuis heeft afgespeeld, dan is het nogal wat om je nieuwe rol als politica te vervullen. Het ontbreekt de vrouwen niet zozeer aan wilskracht of talent, maar eerder aan kennis en vaardigheden die nodig zijn om hun rol te spelen. Hierdoor worden ze soms niet serieus genomen en aan de kant geschoven door hun mannelijke collega’s in de politiek en in hun ambtelijk apparaat.

In het project gaan de deelneemsters langs bij verschillende diensten en instituten waar zij als gekozen vertegenwoordigers toegang toe hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan ziekenhuizen en politiebureaus, maar ook aan ambtenaren en verkozen politici in de hogere bestuurslagen. Hierdoor groeit hun politieke zelfverzekerdheid en hun vakkennis en vermindert de (mentale!) barrière tot politieke deelname. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld ook hun dorpsgenotes, die vaak een vergelijkbare achtergrond en afkomst hebben, beter vertegenwoordigen en vooruit helpen.

Vrouwen werden in het seminar aangemoedigd om hun ervaringen en uitdagingen – zowel in hun persoonlijke leven als op politiek niveau – met anderen te delen en na te denken over oplossingen. Zo vertelde één van de deelneemsters over hoe ze haar probleem (verstopte wateraansluiting van het dorp) succesvol en zelfverzekerd had aangekaart bij haar ambtenaren. Waar ze misschien eerder met een kluitje het riet in zou zijn gestuurd, stuurde ze nu succesvol en effectief ‘haar ambtenaren’ aan zodat het probleem binnen een paar dagen werd opgelost. Een bijkomend voordeel van het uitwisselen van ervaringen tijdens het seminar was dat er zo een goede mogelijkheid was om te oefenen met spreken in het openbaar- geen onbelangrijke vaardigheid voor een politicus!

Via het seminar en het project krijgen de vrouwen kennis en gereedschap om zelf vorm te geven aan hun politieke rol, maar ook om deze kennis door te geven aan hun dorpsgenotes. Het project van SIDART bereikt daarmee ook de mogelijke “change makers” van de toekomst. Daarmee levert het project een kleine, maar niettemin duurzame lange termijnbijdrage aan de verdere versterking van de grootste democratie ter wereld!

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss