Meelopen in de Belgrado Pride Parade

Weblogbericht | 02-10-2014

Geschreven door Laurent Stokvis.

Op zondag 28 september was het na vier jaar eindelijk zo ver: de Belgrade Pride Parade kon opnieuw plaats vinden. In 2010 veroorzaakten tegenstanders van de Parade dusdanig grootschalige ongeregeldheden dat de regering in de daaropvolgende jaren steeds besloot de Parade wegens veiligheidsredenen te verbieden.

Dit jaar was het weer mogelijk om samen met collega’s van de Nederlandse ambassade mee te lopen in de Parade om steun te geven aan de Pride organisatie en de LHBT-gemeenschap in Servië – een gemeenschap die het erg moeilijk heeft. Discriminatie van, en geweld tegen, LHBT-personen komt in Servië helaas nog veel voor. De maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit is zeer laag. In de dagen voorafgaand aan de Parade hadden rechtsreligieuze organisaties en de Servische Orthodoxe Kerk de Parade veroordeeld, demonstraties gehouden en tegendemonstraties aangekondigd.

Het was echt bijzonder om deze Parade mee te mogen maken, mee te krijgen wat er onder de deelnemers speelde, die de afgelopen jaren keer op keer de teleurstelling van een Parade-verbod te verwerken kregen. Tijdens de Parade sprak ik met velen die in 2010 ook aanwezig waren, in soortgelijke optochten in Montenegro hebben deelgenomen of zich op andere wijze voor deze zaak hebben ingezet. Hun vreugde dat de Parade nu plaatsvond viel van de gezichten af te lezen. In 2010 moesten zij nog door de politie ontzet worden en met zware beveiliging naar de buitenwijken van Belgrado gebracht, buiten bereik van de hooligans. Nu verliep de Parade zonder incident en bleven daarna grote ongeregeldheden uit. Positief was ook dat leden van de Servische regering meeliepen! Slechts één ding was helaas hetzelfde als in 2010: de noodzaak van massale politiebescherming. Maar liefst 7.000 agenten waren op de been om 1.300 deelnemers te beschermen. Dit geeft aan dat Servië ondanks een succesvolle Parade nog een lange weg te gaan heeft om tot maatschappelijke acceptatie van de LHBT-gemeenschap te komen. De regering-Vucic heeft met het toestaan van de Parade en handhaven van de openbare orde echter bewezen dat zij bereid is voor het recht van de LHBT-gemeenschap op te komen om de Parade te houden. De ambassade zal het belangrijke werk blijven ondersteunen om discriminatie tegen te gaan, op school, op de werkplaats, in het sociale leven. Ik zegde dit toe in mijn korte toespraak op verzoek van de organisatoren na afloop van de Parade.

Meer over de Gay Pride in verschillende landen:

De Gay Pride in Kroatië

De allereerste Gay Pride op Cyprus

De allereerste Gay Pride in Albanië

De Canal Pride in Amsterdam

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: