Over vrouwen in de politiek

Weblogbericht | 01-10-2014

Geschreven door Dewi van de Weerd.

"In Centraal-Azië is het heel lastig voor vrouwen om een vooraanstaande politieke positie te bemachtigen." Aan het woord is de voormalig presidentskandidaat uit het overwegend islamitische Tadjikistan, Oynihol Bobonazarova.

OSCE/Nozim Kalandarov

We zijn in Warschau, waar de OVSE haar jaarlijkse mensenrechtenbijeenkomst organiseert en praat over politieke participatie van vrouwen.

Bobonazarova was decaan van de rechtenfaculteit toen ze gearresteerd werd, twee jaar vastzat en erna vijf jaar huisarrest kreeg. Na haar vrijlating stelde ze zich kandidaat voor het presidentschap. Hoewel ze geen hoofddoek draagt, kreeg ze steun van de Islamitische partij. Ze vertelt dat veel van haar volgers gearresteerd werden. Uiteindelijk nam ze geen deel aan de verkiezingen. Maar ze voelde zich wel gesteund door haar achterban, die ook uit veel mannen bestond. Ze hoopt dat meer vrouwen zich in de toekomst kandideren. Wat haar stoorde, is dat het tijdens de campagne vaak over haar uiterlijk ging en niet over de inhoud.

Hoe kan de deelname van vrouwen in de politiek worden vergroot, is de vraag. Wat houdt ze tegen? Vaak zijn benoemingsprocedures binnen politieke partijen ontransparant en gecentraliseerd. Er vindt weinig outreach naar vrouwelijke kandidaten plaats. Sommige vrouwen kiezen ervoor niet de politiek in te gaan, omdat ze de exposure te groot vinden, aldus diverse aanwezigen. Een agressieve benadering door de pers speelt soms een rol. Maar ook onbekendheid met het metier van politicus. Mentoring en training is daarom heel belangrijk. De OVSE traint bijvoorbeeld vrouwen in Oekraine. De OVSE schreef een handboek om de deelname van vrouwen in de politiek te vergroten. Ook het hebben van een rolmodel helpt. Een goed voorbeeld was de sterke speech van jonge actrice Emma Watson voor de campagne #HeforShe in de algemene vergadering van de VN vorige week.

Bekijk de speech van Emma Watson

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: