Internetvrijheid: multistakeholderbenadering de enige manier

Weblogbericht | 21-06-2013

Geschreven door Lionel Veer.

Lionel Veer in het paneldebat op de Freedom Online Conference

Ik was de afgelopen dagen in Tunis waar de derde Freedom Online conferentie plaatsvond. Nederland richtte in 2011 een coalitie van landen op die zich samen sterk willen maken voor internetvrijheid. Vorig jaar was Kenia gastheer van de tweede Freedom Online conferentie. De groep van 14 landen is inmiddels uitgebreid tot 21. In Tunis kwamen ook Duitsland en Georgië erbij. Minister Timmermans deed de key-note speech. Met name zijn referentie aan Star Wars, 'La Guerre des Etoiles', dat gefilmd is in Tunesië, leverde veel retweets op op Twitter.

Het leuke van de freedom online conferenties is dat het een bont en levendig gezelschap is, zeker in Tunis. Alleen al het feit dat bloggers, mensenrechten activisten, NGO's, ICT bedrijven en officials uit allerlei landen spreken over internet vrijheid, over vrijheid van meningsuiting, maakt vele Tunesische activisten blij.

Maandagmiddag zat ik in een panel over de drie hoofdthema's van de conferentie ' towards an internet free and secure', 'digital development and openness' and 'supporting privacy and transparency online'. Gelukkig was er wel gelegenheid iets te zeggen over de richting die Nederland wil geven aan de belangrijke thema's en hoe wij denken dat de FOC verder moet hiermee, maar de discussie ging hoofdzakelijk over PRISM. Mijn Amerikaanse collega had veel uit te leggen en deed dat met veel verve. De kritiek was luid en duidelijk, maar de discussie liet ook weer zien waarom de multistakeholder benadering de enige manier is om het denken over een vrij en veilig internet verder te krijgen.

Bijzonder was ook het voorprogramma van de conferentie. In de kelder van een villa in Tunis van de in 2011 tijdens de Jasmijnrevolutie verdreven president Ben Ali, staat nog de oude censorapparatuur. Daarmee blokkeerden Ben Ali´s censors in het geheim het internet. Nu mochten hackers uit de hele wereld in diezelfde kelder de apparatuur bekijken en proberen te kraken.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: