Zolang de radio werkt
Weblogbericht | 26-08-2014
Geschreven door Pieter Smidt van Gelder.
Wie had er twee jaar geleden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gehoord? Tot voor kort hadden de meeste mensen geen idee van het bestaan van of de ligging van het land. Al zou de naam toch een hint moeten geven.
Nu is het land vaak in het nieuws, en goed is het nieuws niet. In maart 2013 neemt rebellenbeweging Séléka de hoofdstad Bangui in en de macht over. Wat volgt na deze staatsgreep is een serie wreedheden zonder weerga. Op grote schaal wordt gemoord, geplunderd, verkracht, vernield. Als tien maanden later Bangui valt, nemen veel mensen wraak, in hoofdzaak op de moslimminderheid. Weer een eindeloze serie mensenrechtenschendingen is het gevolg.
Voor de derde keer dit jaar ben ik in Bangui. Ik spreek met Jean Ignace, die leiding geeft aan een aantal radiozenders. Met weinig geld en middelen- maar veel enthousiasme en vrijwilligers- zetten zenders als Voix de la Grâce, Linga FM en Radio Be Oko programma’s in elkaar die door een groot deel van het land beluisterd worden. De (belangrijkste) thema’s? Gezondheid, onderwijs, mensenrechten, maar ook en vooral een boodschap van verzoening. Geen overbodige luxe in een situatie waarin iedereen geleden heeften religie misbruikt is om mensen tegen elkaar op te zetten. En ja, in een land met een overwegend ongeletterde (en arme) bevolking heeft radio een groter bereik dan kranten of internet.
‘Ons land is één en ondeelbaar’, zo stelt Jean Ignace. ‘We zijn allemaal Centraal-Afrikanen. We moeten de dialoog aangaan. Zo lang we niet met elkaar spreken blijven we verdeeld.’ De community radio speelt een belangrijke rol in het land. Door het conflict zijn veel mensen gevlucht en ontheemd geraakt. Dankzij de radio hebben mensen elkaar terug kunnen vinden en zijn families herenigd.
Dat radio ook een minder positieve, ja zelfs opruiende rol kan spelen is bekend uit Rwanda (1994) en Kenia (2007 / 2008). Ziedaar het belang van goede journalistiek, van hoor en wederhoor, van verificatie van informatie. Samen met Free Press Unlimited (FPU) steunt Nederland het radioproject in de CAR, met training en met materiaal. Van een leien dakje gaat dit alles niet: het is een zaak van de lange adem.
De CAR staat weer op de kaart, maar in het land wordt nog altijd gevochten en geplunderd. Toch is Jean Ignace positief over de vredeskansen in zijn land: ‘Religie is er om te verbinden, niet om te verdelen. Tant que la radio marche, ça veut dire que la paix est encore possible’.
Voor meer over de rol van de media:
de Media Diversity Campaign in Zimbabwe.
Blijf op de hoogte:
Reacties:

Pieter Smidt van Gelder werkt bij de Nederlandse ambassade te Khartoum, Sudan.
Laatste weblogberichten
The Netherlands - World Bank Group Partnership: Strategic and Challenging
Over the years, The Netherlands and the World Bank Group (WBG) have built a very close and strong partnership that is not only driven by fin…
International Human Rights Day in Riga
To pay attention to International Human Rights Day, the Netherlands Embassy in Riga together with local NGOs held two film sc…
Human Rights through Cinematography in Islamabad
In 2017 the Netherlands Embassy in Islamabad again partnered with the United Nations Information Center (UNIC) to integrate the sc…