Gay Pride 2014: nog een wereld te winnen

Weblogbericht | 06-08-2014

Geschreven door Cees van Beek.

Ter gelegenheid van de Amsterdam Gay Pride 2014 bezochten verschillende LHBT-activisten uit alle delen van de wereld ons land.

Een LHBT-activist uit Tunesië zwaait met de regenboogvlag tijdens de Gay Pride 2014 in Amsterdam.

Als beleidsmedewerker LHBT bij Buitenlandse Zaken houd je je vaak bezig met resoluties, rapporten en verslagen. Hoe belangrijk die ook zijn in de strijd voor gelijke rechten van LHBT wereldwijd, er gaat niets boven de ontmoeting met activisten die zich in hun lokale context hiervoor inzetten. De afgelopen week bezochten verschillende LHBT-activisten uit alle delen van de wereld afgelopen week ons land in het kader van de Amsterdam Gay Pride 2014.

De activisten waren onder andere uitgenodigd in het kader van het Influentials Programme van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgevoerd door RVO.nl in samenwerking met het Ministerie van OCW. Activisten uit onder meer Roemenië, Tunesië, Zuid-Afrika en Kirgizië volgden een intensief programma van seminars en werkbezoeken om zicht te krijgen op de situatie in Nederland als het gaat om de positie van LHBT. Ze vertelden over hun pogingen om in hun eigen land de positie van LHBT te verbeteren. Zo is Sasha Ichim bezig met zijn Roemeense NGO “TRANSform” een platform voor transgenders te creëren dat onder meer juridische en medische informatie verstrekt. Dennis Castillo werd in zijn thuisland Honduras vervolgd vanwege zijn seksuele oriëntatie, vluchtte naar Costa Rica, en richtte daar de organisatie “Casabierta” op, een virtueel toevluchtsoord voor LHBT in Centraal-Amerika.

Daarnaast was er ook een groep van acht jonge internationale activisten en een groep gerenommeerde Chinese experts en bloggers op het gebied van LHBT uitgenodigd door RNW (Radio Netherlands Worldwide). Zo ontmoette ik de 22-jarige Ramy Youssef uit Egypte. In 2012 kwam hij – als eerste Egyptische man – uit de kast door middel van een tweet die hij de wereld instuurde op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Dit leidde tot een storm van reacties, bemoedigend, maar vaak ook bedreigend. Dit weerhield hem er niet van om in maart 2013 een twittercampagne tegen homofobie te lanceren in het Arabisch. Ik sprak ook met Geng Le, de bedenker en CEO van Danlan, de grootste gay website van China. In 2012 lanceerde hij Blued, een dating app voor homo’s met inmiddels 6 miljoen gebruikers. Hij vertelde dat het klimaat in China voor LHBT langzaamaan verbetert. In 2011 had hij een ontmoeting met de Chinese premier Li Keqiang, een enorm bemoedigende stap voor de Chinese homogemeenschap.

Ramy Youssef (22) uit Egypte doet zijn verhaal op de Celebrating Freedom Summit van RNW.

Met de Chinese bloggers en experts van RNW organiseerde het ministerie een seminar in de Rode Hoed met een live twitterverslag. Onder leiding van China-expert Garrie van Pinxteren ontstond al snel een levendige discussie waarbij gevoelige thema’s als de mogelijke invoering van het homohuwelijk in China, de éénkindpolitiek en de moeizame sociale acceptatie van LHBT niet vermeden werden.

V.l.n.r.: Dewi van de Weerd (hoofd Mensenrechtenteam BZ), Wang Chong, Garrie van Pinxteren (China-expert en moderator), Li Yinhe, Geng Le en Xiaoling Wu (senior beleidsmedewerker China BZ).

Een onverwacht en bijzonder moment vond plaats op vrijdag 1 augustus, tijdens een bijeenkomst met het COC. Clare Byarugaba, coördinator van de Civil Society Coalition die was opgezet om de beruchte anti-homoseksualiteitswet te bestrijden, kon ons live meedelen dat de wet door het Hooggerechtshof in Kampala ongeldig verklaard was.

Maar het hoogtepunt voor iedereen was natuurlijk de Gay Pride zelf op zaterdag. De steun vanuit het publiek, de vrolijke sfeer en het prachtige decor van Amsterdam zorgden voor een onvergetelijke ervaring. Het feit dat er voor het eerst een Marokkaanse én Joodse boot meevoer maakte deze Pride extra bijzonder.

Mensen als Ramy Youssef, Geng Le en Clare Byarugaba verdienen onze steun. Onder moeilijke omstandigheden en soms met gevaar voor eigen leven zetten zij zich in voor de gelijkheid en waardigheid van een kwetsbare groep mensen. Nederland zal gelijke rechten voor LHBT daarom onverminderd aan de orde blijven stellen, zowel internationaal als bilateraal. De verhalen van deze fantastische groep internationale activisten zijn daarbij een grote bron van inspiratie.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: