Derde EU Mensenrechtenprijs in Kampala uitgereikt

Weblogbericht | 25-07-2014

Geschreven door Joyce Ngaiza.

Onder veel belangstelling werd op 1 juli j.l. in Kampala, Uganda, voor de derde keer de EU Mensenrechtenprijs uitgereikt.

Deze jaarlijkse Prijs is bedoeld om het belang van het werk en de inzet van individuele mensenrechtenverdedigers meer zichtbaar te maken. Hun persoonlijke moed en daadkracht om zich in te zetten voor de bevordering en bescherming van de universele rechten van de mens en fundamentele vrijheden, verdienen respect en erkenning van de EU en haar lidstaten.

De ambassadeurs van de EU en van Noorwegen hebben de prijs deze keer uitgereikt aan drie personen die naar hun mening allen bijzondere prestaties hebben geleverd.

Mevrouw Gladys Canogura,  een strijdlustige en welbespraakte activiste. Ze zet zich in voor vrouwen en meisjes in het Noorden van Uganda die slachtoffer zijn (geweest) van de strijd die daar jarenlang is gevoerd en pas enkele jaren geleden kon worden beëindigd. Zij richt zich in haar werk specifiek op ‘governance and accountability’ en op ‘sexual and gender-based violence.’

Mevrouw Christine Alalo, assistent Commissaris van Politie en hoofd van de ‘Family and Child Protection Unit’ van het Hoofdkantoor van Politie in Kampala. Zij heeft baanbrekend werk verricht door seksueel geweld op de radar te krijgen van het politieapparaat. Ook is ze erin geslaagd om  effectieve vormen van samenwerking te ontwikkelen met maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het beschermen van de rechten van de meest kwetsbare groepen in de samenleving. 

De heer Mohammed Ndifuna, de CEO van het Mensenrechten Netwerk Uganda kreeg de prijs voor zijn ononderbroken en onvermoeibare inzet in de afgelopen 10 jaar om de mensenrechten in Uganda te verbeteren. Hij richtte zich vooral op de noodzakelijke hervormingen bij justitie en politie waarbij hij menigmaal politiek gevoelige snaren heeft geraakt.

Deze jaarlijkse Prijs is een initiatief van de ambassades van Europese lidstaten  in Uganda, de EU Delegatie in Kampala en van de Noorse Ambassade. Dit gezamenlijk initiatief trekt jaarlijks veel aandacht van de media en geeft daarmee zichtbaarheid aan het vaak onzichtbare werk van  mensenrechten verdedigers.

In 2012 werd de prijs uitgereikt aan Mr. Gerald Kankya van de Werwaneho Listeners Club voor zijn werk in 2011. De prijswinnaar in 2013 was Mr. Geoffrey Wokulira Ssebaggala van het Mensenrechten Netwerk van Journalisten voor zijn werk in 2012.

Na afloop van de bijeenkomst sprak ik nog even met de politie agente die Christine vertegenwoordigde omdat ze op dat moment niet in Kampala was. Ik vroeg haar wat ze van de bijeenkomst vond en kreeg als antwoord dat ze zeer geroerd was. De speeches en de aanwezigheid van de andere twee mensenrechten verdedigers hadden bij haar een gevoelige snaar geraakt: “the award means a lot given that the police work in Uganda is not always viewed positively and it is encouraging to be recognized in such a dignifying way”. 

Een paar dagen later kwam de heer Geoffrey Ssebaggala langs op de ambassade. Hij was de prijswinnaar van 2013. Hij vertelde me dat de onderscheiding hem in de gelegenheid had gesteld om een nieuwe organisatie op te zetten, genaamd ‘The Unwanted Witness, waarvan het doel in zijn woorden is “to monitor and document how the development of online platforms in Uganda might be stifled as a result of the Uganda Police Force’s move to establish the Cyber Crimes Unit”.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: