Een EHBO-kit tegen hacken

Weblogbericht | 25-07-2014

Geschreven door Wieke Meilink.

Het Digital Defenders Partnership heeft afgelopen week samen met verschillende organisaties de eerste Digital First Aid Kit tegen cyberattacks ter wereld gelanceerd.

Spioneren via apps

Ook in repressieve gebieden worden mensen steeds vaker gevolgd en opgespoord via hun online activiteiten. De accounts van mensenrechtenorganisaties, media-bedrijven, maar ook journalisten en bloggers worden scherp in de gaten gehouden en met regelmaat gehackt. Dit kan dramatische gevolgen hebben, zoals arrestaties, verdwijningen en het blootleggen van netwerken en bronnen. Daarnaast neemt de online censuur toe: meer websites worden geblokkeerd of aangevallen – omdat ze onafhankelijk nieuws verspreiden, kritische rapportages publiceren of behoren tot een organisatie die een bepaald regime niet bevalt.

Een actueel voorbeeld is Thailand, waar sinds de coup van het leger talloze websites zijn geblokkeerd en de regering allerlei pogingen onderneemt om grotere controle over online gedrag te krijgen. Twee weken geleden rapporteerde de Thaise organisatie ThaiNetizen hoe het militaire regime hiervoor zelfs een neppe Facebook app had aangemaakt, bedoeld om namen en e-mailadressen van gebruikers te verzamelen. Vorige week werd een onderzoek gepubliceerd waaruit duidelijk werd dat specifieke spionagesoftware door 60 verschillende landen gebruikt wordt om informatie van smartphones te verkrijgen. Een van die landen was Saudi-Arabië, waar deze malware was verpakt als een gewone nieuws-app. Wanneer de gebruiker de app downloadt, wordt er volledige toegang tot alle informatie op de telefoon gegeven. Alle mails, berichten en notities.

Eerste Hulp bij Hacken

Er zijn genoeg voorbeelden van cyberaanvallen tegen mensenrechtenverdedigers of journalisten. Maar wat te doen als je gehackt bent?  Hoe kom je erachter wat er aan de hand is en wat kan ertegen gedaan worden? In de vorige week gelanceerde ‘Digital First Aid Kit’ staat duidelijk beschreven welke stappen ondernomen moeten worden in geval van een digitale bedreiging.

De Digital First Aid Kit staat online, en kan door iedereen gebruikt worden. Per item (je telefoon gestolen, je e-mail gehackt, een virus op je computer of je website die wordt aangevallen) worden je een aantal vragen gesteld, waarna je zelf kunt onderzoeken hoe je je probleem het beste kunt oplossen. Vaak kun je door simpele trucjes toe te passen jezelf al goed beveiligen. Zo kun je bijvoorbeeld veiliger browsen door enkel https websites te bezoeken, en moet je zorgen dat van al je programma’s altijd de laatste versie gedownload is.

De Digital First Aid Kit is gericht op eerste hulp bij digitale bedreigingen voor journalisten, bloggers en mensenrechtenverdedigers, maar het is ook een handig hulpmiddel voor aanspreekpunten van deze groepen – zoals ambassades. Vaak zijn ambassades een van de eerste plekken waar mensenrechtenverdedigers met hun problemen komen. De Digital First Aid Kit biedt deze ‘eerste hulpverleners’ de mogelijkheid om met de juiste vragen achter het probleem te komen en zo het slachtoffer beter bij te kunnen staan.

Het Digital Defenders Partnership is een programma van ontwikkelingsorganisatie Hivos, dat specifiek gericht is op bescherming van mensenrechtenverdedigers, journalisten en activisten tegen digitale aanvallen. Het wordt door verschillende landen van de Freedom Online Coalitie ondersteund, waaronder het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Voor vragen en opmerkingen kun je het Digital Defenders Parternship bereiken op: ddp@hivos.org
Voor meer info: https://digitaldefenders.org Twitter: @DigiDefenders

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: