Homoseksualiteit in Rwanda, onwennig maar niet illegaal

Weblogbericht | 18-06-2013

Geschreven door Leoni Cuelenaere.

Zweedse diplomate en vertegenwoordigers van de LGBT-community thuis bij de Nederlandse ambassadeur

Op 17 mei, internationale dag tegen Homophobie, Biphobie en Transphobie, nodigde ik vertegenwoordigers van de Rwandese gay community uit voor zelfgemaakte rainbowcakes bij mij thuis. Collega’s van Zweden, het VK en de Delegatie van de Europese Unie aten ook een taartje mee.

Homoseksualiteit is in Rwanda niets iets waar je dagelijks mee te maken krijgt, en dat zegt iets over de mate van tolerantie hier. Het trauma van de genocide van 1994, waarbij mensen werden vermoord omdat ze tot een bepaalde groep behoorden, heeft Rwanda doen inzien hoe gevaarlijk discriminatie is. Dit was het belangrijkste argument om homoseksualiteit niet strafbaar te stellen in Rwanda en het onderwerp naar de privésfeer te verwijzen, waar het natuurlijk ook thuis hoort. Waar homo’s het in buurland Uganda steeds zwaarder te verduren krijgen, is het onderwerp in Rwanda dan ook nauwelijks een issue.

Dat betekent niet dat homoseksuelen het makkelijk hebben in Rwanda. Velen houden hun geaardheid verborgen uit angst door de familie verstoten te worden. De gemiddelde Rwandees zal weinig sympathie kunnen opbrengen voor partners van hetzelfde geslacht. De belangrijkste vraag is dan ook op welke wijze maatschappelijke acceptatie van homoseksuelen verbeterd kan worden. Daarover ging het de 17e, en daarover zal het de komende jaren helaas moeten blijven gaan.

Het bezoek van de groep bij mij thuis begon wat onwennig. Het was de eerste keer dat ze bij een ambassadeur thuis kwamen. Voeg daarbij dat velen geen of slecht Frans of Engels spraken, logisch dat de “koffie” ongemakkelijk begon. Na wat doses koffie en cake, en met de komst van een paar goed Engels sprekende LGBT’ers, werd het toch nog een geanimeerd gesprek.

Diezelfde avond organiseerde de Amerikaanse ambassadeur in Kigali nog een feestje bij hem thuis, waar naast bont uitgedoste leden van de LGBT-gemeenschap ook twee Rwandese ministers en een aantal hoge ambtenaren acte de presence gaven. Aanvankelijk stonden de Rwandese politici ietwat ongemakkelijk om zich heen te kijken, maar uiteindelijk gingen ze het gesprek aan. Stap 1 op weg naar acceptatie is elkaar te leren kennen door met elkaar praten. Dat begint aan de top. Nu de rest van de Rwandese samenleving nog.

Meer blogs over LHBT:
Van rookbommen tot regenboogvlaggen (Kroatië)
Over hengsten en pythons (Senegal)

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: