Pride & Ride in Tirana

Weblogbericht | 18-07-2014

Geschreven door Nick Arends.

Tirana had het dubbel getroffen deze IDAHO, met zowel een LGBT Pride als een LGBT Ride.

Tweede secretaris Gilles Bauwens met collega’s van de Britse en Zweedse ambassades in Tirana tijdens de Gay Pride.

Na de opening van een Diversity Fair stond een ‘Gay Ride’ op het programma, waarbij op de fiets, al zwaaiend met regenboogvlaggen door Tirana werd gereden. Het programma werd afgesloten met iets totaal nieuws voor Tirana; de allereerste LGBT Pride ooit in Albanië. Ondanks de stromende regen hadden veel mensen de moeite genomen om toch deel te nemen aan deze activiteiten, waaronder de Albanese Ombudsman, de Commissaris voor de Bescherming tegen Discriminatie, de viceminister van Sociale Zaken, Albanese Parlementsleden, mensenrechtenorganisaties en vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap. LHBT is voor een groot deel van de mensen in Albanië nog steeds een taboe. Het is een zeer krachtig en bemoedigend signaal om te zien dat bij activiteiten zoals deze zoveel, voornamelijk jongere, mensen toch de moed vinden om in het openbaar hun rechten op te eisen.

Een andere uitdaging voor de toekomst is het Albanese LHBT activisme zélf. Er heerst onder de oppervlakte een behoorlijke verdeeldheid tussen verschillende Albanese LHBT organisaties. Alle tijd en aandacht kunnen in de toekomst nog beter tot hun recht komen als er meer samen wordt gewerkt. Daarom heeft de ambassade een coördinerende rol op zich genomen, in een poging om alle belanghebbende partijen zoveel mogelijk op één lijn te krijgen in het kader van een groter gemeenschappelijk belang; het bevorderen van gelijke rechten voor LHBT in Albanië. Daarnaast heeft de ambassade haar steentje bijgedragen aan specifieke activiteiten rond IDAHO. Met hulp van Movies That Matter en de afdeling mensenrechten in Den Haag hebben we de LGBT film ‘Born This Way’ (http://www.imdb.com/title/tt2555166/?ref_=fn_al_tt_1) kunnen vertonen op IDAHO. Voorafgaand aan de film heeft de ambassadeur een paneldiscussie gehad met leden van Albanese LHBT organisaties, waaronder Pink Embassy en Pro LGBT Albania.

De afsluitende boodschap van de ambassade na de Tirana Pride was dat de LGBT gemeenschap het recht heeft op gelijke kansen en een eerlijk behandeling in de Albanese samenleving. De promotie van gelijke rechten voor LHBT tijdens evenementen zoals IDAHO zijn enorm belangrijk om deze boodschap kenbaar te maken bij het grote publiek. Want ondanks verschillen, hebben we allemaal gelijke rechten en dienen deze fundamentele rechten van iedereen gerespecteerd te worden!

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: