Nederland voor acceptatie!

Weblogbericht | 16-07-2014

Geschreven door Linda van Happen en Rosalinde Kranenburg.

Cyprus, Frankrijk, Vietnam; in veel landen ondersteunt Nederland als onderdeel van het Nederlandse mensenrechtenbeleid de Gay Prides die daar georganiseerd worden. Zo ook werd er in Berlijn meegedaan aan de Christopher Street Day en in Toronto aan de WorldPride.

“The Netherlands teams up for acceptance worldwide”

Voor de derde keer nam de Nederlandse ambassade in Berlijn deel aan de parade, dit jaar met de kernboodschap: “Die Niederlande stehen für Akzeptanz, auch im Sport!” Een klein beetje regen op de ochtend van de parade mocht de stemming niet drukken. Wagens werden opgetuigd en een opgetogen stroom deelnemers, velen in unieke creaties, verzamelde zich. Ambassadeur Monique van Daalen opende samen met een groep andere ambassadeurs de parade en binnen een mum van tijd werden 10.000 toeters met de Nederlandse boodschap uitgedeeld aan de mensenmassa en slaagden velen erin ‘selfies’ met de ambassadeur te maken.

Ook in Toronto werd het thema homo-acceptatie in sport gevoerd, met als slogan: “The Netherlands teams up for acceptance worldwide.” Het voornaamste doel van de deelname in Toronto was steun en erkenning van homoseksuelen in sport. Nederland was de enige internationale partner van WorldPride! Tijdens de WorldPride Parade werd de wagen bekleed met artwork en met een positieve boodschap, goede muziek en gemotiveerde deelnemers konden we op pad. Zo’n 15 marchers voegden zich bij de wagen en het geheel werd overal met veel enthousiasme ontvangen. Onder de deelnemers op de Nederlandse vloot waren ambassadeur Cees Kole, consul-generaal Anne van Leeuwen, Karin Blankenstein en zangeres Shary-An Nivillac. Ook in Toronto vloog de parade voorbij en waren meer dan twee miljoen (!) toeschouwers aanwezig.

Homoseksualiteit in sport – nog steeds taboe?

Tijdens beide Nederlandse deelnames was er uiteraard niet alleen aandacht voor de Parade, maar werden ook andere activiteiten georganiseerd. Zo hees de ambassadeur in Berlijn de regenboogvlag voor de ambassade en vond een debat plaats over homoseksualiteit en sport. Hoofdgasten waren Sportcommissie-voorzitter in de Duitse Bondsdag Dagmar Freitag en voetballer Thomas Hitzlsperger, die tot voor kort deel uitmaakte van het Duitse nationale team (WK 2006 en EK 2008) en recentelijk zijn ‘coming-out’ bekendmaakte.

In Toronto werd in samenwerking met o.a. Amnesty International een documentaire vertoont en een solidariteitsactie gehouden. Verder werd er een internationaal sportforum over gelijke rechten voor LHBT in sport georganiseerd met panelleden Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation (www.johnblankensteinfoundation.nl), Bob Richardson van de Canadian Soccer Association, en atleten Ashley McGhee en Paulo Senra. And last but not least, gaf Shary-An Nivillac ook nog een spetterend optreden in Allan Gardens.

Nederland en LHBT

Hoewel het in veel landen steeds beter gesteld is met de rechten en positie van LHBT, is het van groot belang te laten zien dat de promotie van LHBT-rechten en acceptatie wereldwijd een prioriteit in het Nederlandse mensenrechtenbeleid is. Minstens zo belangrijk als het vatten van LHBT-rechten in de wet, is sociale acceptatie en de steun vanuit de maatschappij. De Nederlandse solidariteit komt in het bijzonder bij evenementen als deze tot uitdrukking. Zoals ambassadeur Monique van Daalen in Berlijn het in haar speech verwoordde: ‘In Nederland zijn wij ervan overtuigd, dat elk mens zijn geslachtsidentiteit vrij uit moet kunnen drukken - dat is een mensenrecht als elk andere. Daarvoor maken wij ons sterk!’

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: