IDAHO Georgië: noodgedwongen low profile, maar niet de mond gesnoerd.

Weblogbericht | 06-06-2014

Geschreven door Hans Horbach.

De International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHO) op 17 mei verliep in Tbilisi rustig, maar om de verkeerde redenen.

Photo credit: Maša Drndić

Na de gewelddadig verlopen IDAHO in 2013, toen een kleine groep LGBT demonstranten werd bedreigd door een woedende menigte van duizenden, durfde de LGBT gemeenschap het dit jaar niet aan om zich weer op straat te laten zien.

IDAHO vs. ‘Familiedag’

Een aantal mensen in de LGBT gemeenschap had persoonlijke bedreigingen ontvangen, en verschillende anti-demonstraties in aanloop naar 17 mei wezen erop dat een IDAHO-viering zou uitlopen op een confrontatie. LGBT organisaties gaven aan dat ze geen ammunitie wilden geven aan populistische anti-Europese stemmen en dat een herhaling van de gebeurtenissen van vorig jaar de ondertekening van de Associatieovereenkomst tussen Georgië en de EU op 27 juni mogelijk in gevaar zou kunnen brengen. Ondertekening en het vasthouden van de pro-Europese koers zien zij op lange termijn als meer in hun belang dan een IDAHO manifestatie op korte termijn (zie hier een statement van Identoba, een lokale NGO die door de ambassade wordt gesteund uit het Mensenrechtenfonds).

Wel was er een grote demonstratie georganiseerd door de Georgisch Orthodoxe kerk, die ‘toevallig’ 17 mei had uitgeroepen tot de ‘dag van familie en traditionele waarden’. Via leuzen en spandoeken werd duidelijk dat ‘familie-dag’ vooral een anti-LGBT protest inhield (zie foto’s hier). Bij demonstraties voor het voormalige Georgische Parlement in het centrum van de stad waren pro-Russische groepen aanwezig, die handtekeningen verzamelden voor een petitie tegen de onlangs aangenomen antidiscriminatiewet.

Flashmobs, internetactivisme en steunbetuigingen

Online waren de LGBT gemeenschap en sympathisanten echter niet stil. Identoba creëerde een IDAHO-blog waarin verschillende acties en verhalen werden verzameld. Een trap naast een centraal gelegen metrostation kreeg regenboogkleuren, en op zondag 18 mei werden 100 paar schoenen geplaatst op het Vrijheidsplein, symbool voor de IDAHO-deelnemers die vorig jaar van diezelfde plek werden weggejaagd. Ook dit filmpje uit 2012 werd op Facebook weer veel gedeeld, waarin een dappere groep jongeren al playbackend in duidelijke taal afstand nemen van hun homofobe landgenoten.

Ook waren er steunbetuigingen. Jobs.ge, de belangrijkste banensite van Georgië, had de hele week een regenboog-banner op de thuispagina. En op een populair programma van Georgische publieke omroep werd een korte (door Nederland gefinancierde) documentaire uitgezonden, genaamd ‘Mother, Father, I am Gay’, waarin werd verfilmd hoe drie jonge Georgiërs richting hun familie en vrienden uit de kast komen. Het leverde een kleine demonstratie op voor het gebouw van omroep, maar de filmmaakster vertelde mij dat zij online veel positieve berichten kreeg, ook uit onverwachte hoeken.

Een hart onder de riem

Het verloop van IDAHO dit jaar geeft mij een wat katerig gevoel en zie ik toch als een flinke tegenslag voor de vrijheid van meningsuiting en LGBT rechten in Georgië. Op Facebook werd bijgevoegde foto verspreid, waarin ‘the evolution of IDAHO in Tbilisi, 2012-2014’ in beeld wordt gebracht. Het stemt weinig optimistisch. En ondertussen is de trap met regenboogkleuren al afgebroken.

In nauw overleg met de LGBT gemeenschap besloot de ambassade ook geen activiteiten voor IDAHO te ondernemen. Wel organiseerden we vorige week een goed bezochte barbecue voor vertegenwoordigers van de LGBT gemeenschap. Er werd onderling gesproken over de ervaringen in de afgelopen weken en vooruitgekeken naar de komende maanden. Na een paar zeer onaangename dagen wilde wij deze kwetsbare, maar dappere groep mensen een hart onder de riem steken.


Eerdere blogs van de ambassade over LGBT in Georgië vind je hier en hier.

Blijf op de hoogte:

  1. Weblogberichten ontvangen via rss

Reacties: